Het bos dat een community is
De mens als boom zonder bos, is als mens zonder samen
‘Een boom is geen eilandje in het bos, het is een onderdeel van het geheel.’
Deze uitspraak zette mij aan het denken. Hoe staat de mens in de maatschappij, als eilandje of als onderdeel van het geheel. Als jij dit leest, zul je waarschijnlijk net als ik ‘onderdeel van het geheel’ zeggen. Er zijn maar weinig mensen die als een eilandje fungeren in het leven.
Elk mens is een onderdeel van het ‘bos’, vaak van meerdere bossen. Als beelddenker zie ik een boom voor me met veel takken die allerlei andere takken raakt, van allerlei andere (groepen) bomen. Met een beetje fantasie zijn het dikke- , anders gevormde- of verschillende kleuren takken. Of misschien wel in symbiose met een andere boom! Hoe dunner het takje, hoe minder onderdeel het van die groep is.
Lopend tussen de ‘bomen’ zie je niet zoveel verschil, maar van bovenaf kijkend is een ander verhaal. Dan zie je pas de verbinding die je als mens hebt met allerlei groepen of je dat nu wilt of niet. Het is er.
Bij een flinke storm of ruzie breekt er een tak af, wordt je plaats in het bos wakker geschut, is er ineens meer licht of leunt er juist een ander tak of boom stevig tegen je aan. In de lente schieten nieuwe knoppen of ideeën op en na een poosje wordt een knop een bloem of vrucht. Of het rot voortijdig weg, zoals veel die ideeën niet uitgevoerd worden.
Wat hetzelfde blijft is de stam, de mens in de groep, jij en ik. Wij staan daar als onderdeel van het geheel. Zelfs als een storm zo hevig is dat we omvallen, zijn we onderdeel van nieuw leven. Een nieuwe start (nieuwe scheuten vormen een nieuwe boom) of is het omvallen inspiratie voor anderen (elke omgevallen boom wordt weer opgenomen door wat in het bos aanwezig is).
Community, team of groep
In een community, team of groep mensen, is het niet anders. Een beginnende woon community, bedrijf, wijk of club is als een jong bos. Enthousiast groeien de bomen en worden zo samen een bos. Soms blijken bomen te dicht bij elkaar te staan, er is dan geen ruimte voor de individuele groei, dat gaat wringen. Sommige bomen groeien harder, ze vangen de klappen op. De pioniers zeg maar. Dankzij de pioniers wordt de bodem bouwrijp gemaakt voor andere bomen, struiken en planten. Zijn het er teveel geworden, dan is het tijd voor snoei of kap. De takken krijgen een andere functie.
In een beginnende community is het net zo. Degene die de kar in het begin trekt, is als de community er eenmaal is niet meer nodig in die trekfunctie. In plaats van hen een ‘functie elders’ te geven, is het slim om te ontdekken hoe die trekkracht in de community ingezet kan worden zonder dat de pioniers zich overbodig voelen. Het is overigens ook aan de pioniers om zich op het juiste moment terug te trekken. In de natuur zie je dat ook. Zodra de bodem geschikt is geworden voor andere beplanting vertrekken pioniers automatisch, er is een nieuw klimaat voor andere bomen.
De kunst is om als gemeenschap de kwaliteiten van alle mensen te ontdekken én te waarderen. Is een appelboom meer waard dan een beuk? Is de functie van een eik belangrijker dan die van een els? Zijn doeners belangrijker dan dromers? Of zijn introverte mensen van meer waarde dan extraverte mensen?
Een fijn bos om te verblijven is er een met verschillende bomen, struiken, open vlaktes, mos, schimmels, vogels, beekjes én kabouters.
Wonend in een community, werkend in een team, als ouder op het schoolplein of zwarte schaap in een familie, het zijn allemaal gemeenschappen waarin je je bevindt. Het is aan jou hoe jouw verbindingen (takken) zijn met deze groepen. Het is zelfs aan jou, hoe stevig je met je wortels in de grond staat. Kwestie van voeden of anders vasthouden. Dat is overigens inspiratie voor een ander artikel.
De moraal van het verhaal: welke boom ben jij en hoe sta jij in het bos dat leven heet? Ontdek dat, vóórdat je een community start of je aansluit bij een bestaande community. Dat helpt je om je takken gezond, stevig en harmonieus te laten groeien.
Op jouw bos!
Michaëla Wierdsma
reflector| spreker | auteur | coach
Foto en kunstwerk: @MichaëlaWierdsma
PS: zaterdag 16 maart geef ikde workshop ‘Wonen in een community – de basis’ van 09.30 – 16.30 uur. Dan wordt jou stam verder belicht en ontdek je het wortelstelsel van een gezonde community. Aanmelden met vroegboekkorting of duokorting kan via deze link.
2 gedachten over “Het bos dat een community is”
Mooi geschreven & echt helemaal waar!
Zo zag ik van de week ook zo’n mooie spreuk -> zonder regen geen bloemen 🌻
Dank voor je reactie Vanessa en de mooie spreuk. Zeker waar. Geen piek zonder dal, geen surfen zonder wind, geen beweging zonder actie. Mooi toch dat wat je soms wat minder bevalt, het toch belangrijk is voor het geheel.