7 tips om toch vlees te eten


Eten. We kunnen niet zonder. Als je niet eet en drinkt ga je dood. Afhankelijk van wat je eet ga je eerder of later dood al dan niet met gezondheidsklachten. Wellicht kort door de bocht, maar zo eenvoudig is het.

Wat goed en gezond eten is, laat ik voor nu in het midden. De vraag is welk eten is goed en gezond voor de natuur, het web van leven waar we onderdeel van zijn. En hoe kunnen we dat beïnvloeden?

Vlees, de heilige koe in het menu

Met ruim 7 miljard mensen op de wereld, die elke dag eten nodig hebben is het nodig veel voedsel te verbouwen. Heel veel voedsel. Er is genoeg voedsel voor iedereen, echter niet genoeg vlees voor iedereen. Juist de vleesconsumptie kost heel veel van de aarde. Een kilo rundvlees kost bijvoorbeeld 25 kilo voer en 15.500 liter water. (In het boek De Verborgen Impact van Babette Porcelijn is het helder weergegeven). Uiteraard lezen we dat niet bij de supermarkt of de slager. Geen bedrijf gaat zijn vuile was buitenhangen. Een bedrijf(stak) wil verkopen om winst te maken.

Inmiddels weten de meeste mensen wel dat het eten van vlees een enorme invloed heeft op het klimaat. Staat vlees dan op de verboden lijst?

Nee. Al werd ik heel bewust vegetariër (met bijkomen zeer welkom voordeel dat ik geen chronische hoofdpijn meer had). Ik kan me voorstellen dat mensen wel vlees eten van wege de smaak, de structuur en de voedingsstoffen.

Echter, welk vlees eet je? Ga je voor de kiloknaller bij de supermarkt of kies je bewust voor vlees van de biologisch slager. Of kies je ervoor om samen een koe, kip of varken te kopen en dat vlees in de vriezer te doen. Er zijn inmiddels bedrijven die dat zo uitdragen. Samen een koe kopen is zo’n bedrijf.

7 tips om minder vlees te eten

  1. Bedenk waarom je vlees eet. Vind je het vooral makkelijk of is het een gewoonte, ontdek bij welke gerechten je vlees kunt vervangen door vleesvervangers of gewoon weglaten.
  2. Bedenk welk vlees jouw favoriet is en wat je echt zou missen als je geen vlees meer zou eten.

    Nadat ik besloten had geen vlees meer te eten miste ik het varkenshaasje dat mijn moeder soms klaarmaakte. Het bleek vooral om de marinade te gaan. Dat ben ik dus in een ander gerecht gaan klaarmaken. Ook miste ik de frikandel, zo eentje van de snackbar. Het ging daar ook om de combi met uitjes, mayonaise en ketchup. Ook dat is door iets anders vervangen. En ja, soms mis je iets. Hoe erg is dat?

    Ik had besloten helemaal geen vlees meer te eten, echter als je je favoriet niet wilt missen, pas ‘m dan toe bij tip 5.
  3. Verwijder vleeswaren uit je menu. Vleeswaren is veel meer dan vlees. Het is bewerkt vlees met veel toevoegingen. Daarnaast is er in verhouding veel verpakking tot dat wat je op je brood doet. Dubbel duurzaam als je geen vleeswaren meer eet.
  4. Ontdek de vleesvervanger. Er zijn inmiddels vele merken vleesvervangers. Probeer ze eens uit. Een aantal zijn echt smakelijk. Ik noem ze ook wel eens ‘gemaks’ eten. Naast groenten, rijst, salade een vleesvervanger.
  5. Gun jezelf één dag per week vlees. Koop vlees waarvan je de herkomst weet of waarvan de slager de herkomst weet. Veel slagers en poeliers weten waar hun product vandaan komt. Je geniet dan extra van de smaak en structuur die dag.
  6. Geef jezelf plantaardig kookles of kooktijd cadeau. Letterlijk door op kookcursus te gaan of tijd te nemen om met behulp van kookboek of you tube video’s vegetarische of veganistische recepten uit te proberen. Gezond en lekker vleesloos of veganistisch eten is eenvoudiger dan je denkt. Het is een kwestie van uitproberen.

    Zelf heb ik sinds kort het bakken met bonen ontdekt. Bonen zijn een enorme bron van eiwitten. Vanwege mijn gluten intolerantie is dit een uitkomst.
  7. Geniet vooral van die keer vlees eten. Weet dat een dier zijn leven heeft gelaten om jou van voeding te voorzien. Het zou jammer zijn als je het vlees gedachteloos kauwt en slikt. Hoe bewuster je eet, hoe betekenisvoller het leven van een dier en de arbeid van een de boer of slager wordt.

Tot slot

Het is mijn overtuiging dat door geen of heel weinig vlees te eten, het mogelijk is om alle mensen op aarde te voeden. Er is op één aarde genoeg voedsel voor iedereen, de aarde is echter te klein om voor iedereen zoveel vlees te produceren als nu in het westen gegeten wordt.

Een betere eerlijke wereld begint dan ook bij de consument. Wat jij en ik eten is daadwerkelijk van invloed.

Op jouw invloed!

Michaela Wierdsma

NB: invriezen kan natuurlijk ook. Ik heb echter de vriezer uitgedaan, dus dat is dan even geen optie voor de vriezerlozen onder ons.

Foto:  Megumi Nachev on Unsplash

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoge standaard
Community leven

Hoge standaard

Hoe hoog leg je de lat? Wat als je ‘m niet haalt? En wat is eigenlijk standaard? Het zijn allemaal vragen die je tegenkomt als je met een groep mensen samenwerkt.

Lees verder »
Scroll naar boven