Geluk in gradaties

Ontdek hoe je meer geluk in je leven brengt

Daar zit ik, achter mijn laptop, kijkend over een prachtig terrein. De regen drupt gestadig op de vensterbank. Een koolmeesje schudt zijn kopje uit. Wat een geluk.

Ik loop even een rondje net buiten het terrein waar we wonen. Uitwaaien. Rechts blijft een reiger staan. Ik glimlach. Wat een geluk.

In een overleg geef ik mijn mening. Het is spannend, wat zou men wel niet denken, toch doe ik mijn zegje. Wat een geluk.

Na een intensieve persoonlijke sessie zit ik op de rand van de kofferbak mijn salade te eten. Ik voel de zon op mijn gezicht en ruik de geur van het bos. Wat een geluk.

Ik ga een confrontatie aan en voel me gehoord. Wat een geluk.

Is het de omgeving of zijn het de mensen met wie ik omga die het geluk brengen? Beide kan. Net als iedereen heb ook ik zo mijn zorgen, frustraties en verdriet. Dat wat maakt dat je geluk even minder ervaart. Het is dan de kunst om het geluk te vinden en het is een geluk om die kunst te ontdekken.

De kunst van geluk ontdekken

In een training ontdekte ik dat als ik mijn dankbaarheid en succes opschrijf, ik steeds meer dankbaarheid, succes én geluk vindt. Geluk vinden is een kunstje! En het leren van een kunstje doe je door het regelmatig te doen.

Autorijden is een kunstje. Dat leer je pas echt als je je rijbewijs hebt en gaat rijden. Dan ‘voel’ je het rijden aan. Paardrijden leer je pas echt, als je verbinding maakt met het paard. Je hobbelt niet meer, je beleeft. Met andere woorden: met vallen en opstaan leer je het kunstje.

Zo is het met geluk ook. Door elke dag 10 dankbaarheden en 10 successen (ja 10 en als je het veel vindt worden het er 20!) op te schrijven, ontdek je hoeveel geluk je hebt. Het werkt echt. Het mooie is, dat je continue dankbaarheid of succes ervaart. En dat is geluk.

Natuurlijk zijn er momenten dat het geluk groter lijkt. Of het voor jou werkelijk zo is, kun je alleen zelf ervaren. Dan lijkt het of geluk gradaties kent. Zelf ervaar ik dat het gelukzalige gevoel wat langer aan kan blijven. Op momenten als alles op z’n plek valt.

Zo weet ik nog de eerste nacht in ons nieuwe zelfgebouwde huis. Het was gelukt: het toilet was klaar, de slaapkamer stofvrij, de keuken had water, mijn bed stond op pootjes en ik wist waar de tas met schoon goed stond. Dat zalige gevoel als je dan in je bed ligt. Alleen maar aan alle goede dingen denken en zo in slaap vallen. Wat een geluk. Dat we drie maanden later pas een badkamer hadden was ‘peanuts’. We hadden weer geluk: bij vrienden konden we douchen en de wasmachine gebruiken. Tof toch!

Altijd geluk

Het lijkt alsof het altijd halleluja is bij mij als ik dit zo schrijf. Dat is het niet. Er zijn momenten van frustratie, jaloezie, pijn en verdriet. Of het gevoel dat ik niet mag zaniken, zeuren, zeveren of zeiken. Ik heb immers ‘alles’. Het geluk zit er dán in dat ik het kunstje van geluk zien ken. Ik hoef het alleen maar even te doen.

Jij kent dat kunstje nu ook. Nu nog doen!

Wil jij dit overweldigende gevoel van geluk ook? En weet je even niet hoe je dat kan doen vanuit jouw situatie? Ik heb weer ruimte in mijn leven én agenda om jou en anderen te helpen. Vraag een vrijblijvend gesprek aan via deze link. Ik help je graag.

Op jouw geluk!

Michaela Wierdsma

PS: in mijn boek Smelt die ijsberg! Los je onbewuste blokkades op met de Start & Go methode, staan naast bovenstaande schrijf tip nog meer suggesties en voorbeelden om je eigen geluk te vinden. Via deze link kun je het boek bestellen.

Foto door: Ryan Parker op Unsplash

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoge standaard
Community leven

Hoge standaard

Hoe hoog leg je de lat? Wat als je ‘m niet haalt? En wat is eigenlijk standaard? Het zijn allemaal vragen die je tegenkomt als je met een groep mensen samenwerkt.

Lees verder »
Scroll naar boven