Geld, marketing en verkoop zijn dat vieze woorden?

Regelmatig voer ik pittige gesprekken over het beladen item geld, marketing en verkoop

Marijke, 49 en therapeut, keek mij vies aan. Ik gooide even kolen op het vuur en haalde woorden als geld, marketing en verkoop aan terwijl zij vooral in haar praktijk liefde, energie en warmte wilde geven. ‘Zonder dat kan de wereld niet bestaan’ was haar motto. ‘Dat klopt helemaal’ gaf ik toe, ‘echter je bent hier omdat je praktijk niet zo loopt als je zou willen. En liefde, energie en warmte is moeilijk geven met een lege maag’.

Waarde

Vaak gaan de gesprekken niet zozeer letterlijk over geld, marketing en verkoop maar over waarde. Waarde voor de diensten die je levert, waarde voor de kennis die je geeft, waarde die je jezelf toebedeelt. In dat laatste zijn we niet zo goed, we bagatelliseren vaak wat we doen. We krijgen een compliment en reageren zo:

  • ‘Een artikel schrijven is niet zo moeilijk hoor’.
  • ‘Ach die tekening stelt niet veel voor.’
  • ‘Eenvoudig joh, even een formulier maken.’
  • ‘Och, die kast zit zo in elkaar’
  • ‘Het diner is makkelijk in elkaar geflanst’
  • ‘De reünie is zo georganiseerd’

Echter aan alles wat je doet zit oefening vast. Soms meer, soms minder. Het is vaak een talent of een vaardigheid die bij je past. Echter voor veel activiteiten is het uren van oefenen, veel studeren, vooral praktiseren, de nodige frustratie en het bloed-zweet-tranen-verhaal. En dan lijkt het of je het zo even doet.

Geld als waarde middel

Geld is een prima middel om waarde te geven aan een product of dienst. Bij een product is het duidelijk, er zijn grondstoffen gebruikt, machines en mensen zijn aan het werk om het letterlijk te maken.

Bij een dienst van een advocaat, therapeut of tekstschrijver is het lastiger in te schatten. Daar wordt dan een norm gehanteerd, ingeschat op scholing, ervaring en de hoeveelheid tijd de iemand kwijt is om de dienst te leveren, het uurtje factuurtje principe. Daarnaast bepaald de markt en de bedrijfsgroep wat iemand mag vragen voor zijn dienst.

En daar zit de kneep voor Marijke. Haar beroepsvereniging geeft geen tarief advies. Daarnaast heeft ze een talent voor het vak en in haar beleving mag ze er geen of weinig geld voor vragen. En met de zorgverzekering die in de nek hijgt en steeds zwaardere eisen stelt is Marijke de weg kwijt. Ze wil gewoon leven en gewaardeerd worden voor haar werk. Bij het intakegesprek kwam haar aversie tegen alles wat met waarde en ook geld te maken had naar boven.

Door in het vervolg traject de focus te gaan leggen op waarde in plaats van geld kwam er inzicht in hoe zij waarde en geld ziet en de invloed die dat heeft op haar praktijk.

5 vragen die inzicht geven in waarde voor jou:

  1. Wat is waardevol voor je? Een baan, relaties, gezondheid, gezin, pensioen, sparen, spiritualiteit, vitaliteit, vrije tijd?
  2. Geef elk antwoord van bovenstaand onderwerp een cijfer op een schaal van 1 – 10? Wat het meest waardevol is geef je een hoger cijfer.
  3. Hoeveel geld heb je er voor over om dat wat waardevol is voor jou te creëren of in stand te houden.
  4. Hoe geef je je geld nu uit? Staat dat in verhouding tot wat waardevol is voor je?
  5. Wat moet je veranderen om dat waar jij waarde aan hecht ook zo te behandelen?

Marijke ging deze vragen uitwerken en voor haar zelf kreeg ze niet alleen inzichten in haar eigen waarde, maar ook hoe haar klanten omgaan met haar waarde, wat debet was aan haar houding over waarde, tijd en geld. Een soort vicieuze cirkel. Tijdens het coachingstraject werd waarde en geld het net, waar alles wat op dat moment meespeelde in gevangen werd.

Kentering met andere mindset over waarde

Er kwam een kentering in haar praktijk en in haar leven. De innerlijke schoonheid van het weten, het voelen, het ervaren van haar eigenwaarde straalde door naar haar omgeving en haar klanten. Met de prettige bijkomstigheid dat de omzet en de winst groeiden. De ontspanning die daarbij ervaren werd opende de deur naar nieuwe mogelijkheden.

Gedragsveranderingen gaan niet van de ene op de andere dag, het inzicht en de bewustwording kun je wel in een dag opdoen. Dat is niet alleen mijn persoonlijke ervaring maar ook die van mijn klanten, getuige de referenties die zij mij geven.

Heb jij wel eens bewustwordingen ervaren die debet zijn aan gedragsveranderingen? Schrijf het in het reactieveld hieronder en laat ons meegenieten van jouw verhaal. Wie weet komt daar ook weer zo’n inzicht uit.

Op jouw inzichten!

Michaela Wierdsma
Michaëla Wierdsma

PS: DEEL dit artikel alsjeblieft met jouw netwerk door op de Facebook, LinkedIn, Twitter en Google+ knoppen te klikken, want zo kunnen je vrienden in jouw netwerk ook van dit materiaal profiteren.

 

1 gedachte over “Geld, marketing en verkoop zijn dat vieze woorden?”

  1. Hei Michaëla,
    onderdeel van mijn bewustwording was dat ik graag andere mensen wil helpen. Door geen geld voor mijn diensten te vragen, kon ik uiteindelijk niemand meer helpen. Het is zoals je hierboven zegt, het is moeilijk geven met een lege maag.
    Nu ik geld vraag voor mijn diensten, weet ik dat ik uiteindelijk veel meer mensen kan gaan helpen.
    Dank voor de reminder 🙂
    Lieve groet! Josine

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven