Vertragen is ook opruimen!

geinspireerd opruimen
Tim Gouw

Ken je dat; word je helemaal geïnspireerd door een boek, een film of een opmerking. Dan word je erdoor gepakt en ga dan als een op hol geslagen paard ermee aan de slag. Gevolg: je maakt dingen doldriest maar half af. Je bent dan absoluut niet aan het vertragen zoals in het gratis e-boek Focus Houden Doe Je Zo met de 5 V’s staat.

En ja, dat ben ik dus, regelmatig. Maar vanaf nu niet meer. Althans, als deze vlaag van inspiratie voorbij is, die is namelijk wel heel nuttig. Toch?

Opruimen

Momenteel kijk ik in mijn vrije tijd en heel bewust ga vertragen, naar opruimfilmpjes en blader ik opruimboeken door uit de bibliotheek. Marie Kondo en Alejandra.tv zijn favoriet op You Tube. De Japanse met de KonMari-methode benadert opruimen vanuit houden van je spullen en Alejandra laat zien hoe ze opruimt met echt heel veel kleur. Daar word ik blij van.

Opruimen! Echt niet mijn favoriete ding. En toch. Wat is het dan toch dat mij triggert? Ik denk de controle hebben over mijn spullen en zicht hebben op wat ik echt nodig heb en wat niet. Daarnaast houd ik van overzicht want in een ruimte zonder overzicht kan ik niet lekker werken en leven.

Kantoorspullen fetisj

Stiekem ben ik zo’n kantoorspullen fetisj. Ik kan geen kantoorwinkel binnenlopen of ik loop altijd langs die sectie met die leuke gekleurde post-its, kekke pennen of mooie potloden. En ja, ik neem bijna altijd iets mee. Gisteren nog, van die leuke kleine markeerstiften voor onderweg. Ik heb ze écht nodig.

Zo heb ik dat ook gehad met receptenboeken doorbladeren, recepten uit tijdschriften knippen en er een mooi systeem van maken. Het werkt alleen niet, ik kook bijna niet meer (ik heb mijn superman die graag kookt en zijn recepten van internet afhaalt) en als ik kook rommel ik wat aan.

Geïnspireerd raken is natuurlijk geweldig. Maar op het moment dat ik daardoor van alles verander en iedereen daarin meetrek, dan weer stop en de rest van het gezin verbouwereerd achterlaat ben ik verkeerd bezig. Althans, dat heb ik bedacht. Dus geen kantoorwinkels of boekwinkels meer voor mij. Ik voorkom dat ik in verleiding kom om toch iets mee te nemen. Het scheelt niet alleen geld, maar ook tijd en ruimte. Geen gewinkel meer, geen keuzestress en ook niet nog meer spullen om schoon te maken en op te ruimen.

Een tip voor jou om dit toe te passen: plak op je pinpas een sticker met ‘heb ik dit ECHT nodig?’. Het scheelt echt heel veel aankopen.

Maar eerst nog even dit

Mijn nieuwste inspiratie, opruimen en dus (be)houden waar je blij van wordt, die laat ik overigens niet varen. Dat is de spreekwoordelijke uitzondering.Daar zit een drive van een opgeruimd huis achter met spullen waar ik blij van wordt en die ik kan vinden.

En het mooie is, als ik dan opgeruimd heb, dan heb ik al die mooie kantoorspullen weer bij elkaar en daar word ik blij van. En misschien moet ik nog wel even naar de kantoorboekhandel voor die ene map en die paarse post-its die op zijn 😉

Heb jij dat ook, zo’n inspiratiegevoel en moet je daar echt gelijk mee aan de slag? En dan half afmaken? Laat het me weten in het reactie veld hieronder.

Michaëla Wierdsma

Wil je meer weten over de KonMari-methode, lees dan onderstaand boek. Het is echt een aanrader. Ik ben inmiddels 4 vuilniszakken met kleding en beddengoed kwijt. Heerlijk!

5 gedachten over “Geïnspireerd op hol slaan”

 1. Heel herkenbaar, maar ook heel lastig in een ondernemend leven op 3 plekken. De regel die ik nu toepas komt uit het bedrijfsleven (5S): alles heeft een plek en ligt op z’n plek. En als het daar niet ligt…: dan is het de hoogste tijd om op te ruimen!

  Ennnn….wat ik niet koop hoef ik ook niet op te ruimen. Heerlijk om het gevoel te hebben dat ik niets nodig heb!

 2. Ik herken dit gevoel helemaal! Vol enthousiasme beginnen en dan ontstaat er ineens het ene na het andere dilemma, houden of weggooien, het kost me veel meer tijd dan ik van te voren heb ingeschat want ik blijf altijd hangen in herinneringen als ik aan het opruimen sla, oude foto’s etc brengen zoveel naar boven en dan raak ik al heel snel het overzicht kwijt. Ook door het verplaatsen van spullen creëer je chaos voor andere gezinsleden en ook voor jezelf. Ik heb me nu voorgenomen (als ik van mijn griep af ben tenminste?)om eerst een reëel plan te maken en elke dag iets aan te pakken zodat het overzichtelijk en behapbaar blijft ?

  1. Michaëla Wierdsma

   Goed idee Jeanette om eerst een plan te maken. Zojuist nog een video gemaakt over het opruimen en het maken van plannen voor het online programma 9 cirkels van je leven. Ik werd zelf weer helemaal enthousiast over opruimen en dingen houden waar je blij van wordt.
   Nog een tip voor plannen: als je denkt dat het je een uur kost, verdubbel dan de tijd. Inschatten van tijd is lastig. Om dat nauwkeuriger te leren doen, houd dan ook bij hoe lang je ergens over gedaan hebt. Dat geldt voor opruimen maar ook bijvoorbeeld voor boodschappen doen, van a naar b gaan of een project voorbereiden. Door een tijdje je tijd te gaan bijhouden weet je waar je valkuilen zitten.

   Nog een tip voor opruimen: begin met 1 soort. Dus kleding, daarna boeken, daarna keukenspullen. De emotionele spullen als laatst, zoals foto’s. Je kon ook niet in een keer lopen, dat ging ook van omrollen, kruipen, staan naar aan de tafelpoot vasthouden. Dus waarom foto’s vrijgeven dan wel?

   Succes en vooral veel plezier!

 3. Zo’n inspiratiegevoel komt af en toe wel langs. Ik kan mezelf er inmiddels steeds beter van weerhouden om ermee aan de slag te gaan. Juist omdat ik over het algemeen halverwege afhaak. 😉

  1. Michaëla Wierdsma

   Dank voor je reactie Renée, super jouw reactie geeft mij gelijk inspiratie voor een nieuw blog.
   Wat als het nu toch iets is waar je echt heel blij van word? De kunst is dan natuurlijk om niet af te haken. En ach, ergens halverwege mee ophouden is niet zo erg, als je het daarna kunt loslaten. En zoals Pieter Monsma al zei: als het werkelijk je passie is, en je er werkelijk heel blij van wordt, haak je niet meer af.

   Overigens zit ik nog enorm in de mood van het opruimen. Het eerste filmpje is gemaakt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoge standaard
Community leven

Hoge standaard

Hoe hoog leg je de lat? Wat als je ‘m niet haalt? En wat is eigenlijk standaard? Het zijn allemaal vragen die je tegenkomt als je met een groep mensen samenwerkt.

Lees verder »
Scroll naar boven