Energie lekkages

Hoe voorkom je leegloop van energie

Vorig jaar hadden we lekkage in de keuken. We kwamen terug van vakantie en er zaten waterkringen in de wand. Het had flink gestormd met slagregens en enorme hoosbuien. Het terrein waar we wonen had blank gestaan. Manlief ging gelijk met de kitspuit aan de slag bij het kozijn, niet zeker of dat ook daadwerkelijk de oorzaak van de lekkage was. Niet echt slim. Onderzoek eerst de oorzaak van het probleem, waar is het ontstaan, om herhaling te voorkomen.

Communicatie

Zo gaat het regelmatig ook in de communicatie. Er is een probleem en er komt een oplossing, vaak zonder eerst te kijken wat nu werkelijk de oorzaak van het probleem is.

In elke community, bedrijf of gezin gebeurt dat. Er was een overleg en het ‘hoofdpijn dossier’ stond op de agenda. Dat overleg was net een vergiet voor mij. De energie en enthousiasme voor dat onderwerp, wat ooit zo enthousiast werd omarmt, verdween als water in een vergiet. Een echt energielek. Ik bleek niet de enige met dat gevoel. Met wat humor en iemands ‘dan doe ik het wel’ worstelden we ons door het dossier. Opgelucht maar ook ‘leeg’ ging ik huiswaarts.

Oorzaak

Wat opviel, de vraag waarom het zoveel energie kostte werd niet gesteld door mij noch door een ander. Ik was allang blij dat iemand het oppakte. Die vraag bracht ik een paar dagen later wel ter sprake.

Hoe komt het dat dit onderwerp zoveel energie kost?
Wat maakt dat het enthousiasme nagenoeg verdwenen is?
Waar zitten de lekkages?
Welke behoeftes en gevoelens spelen er?

Lekkages

Het bleek dat de lekkage van energie niet alleen dat ene onderwerp behelsde. In gesprek met elkaar kwam er zoveel meer naar boven wat invloed had op dat ene onderwerp, dat ik blij was om hier met elkaar over in gesprek te gaan. De eerste stap richting een oplossing.

Hoe spannend ik het ook vond om het te uiten. Hoe pijnlijk ook voor mijn ego en hoe onzeker dit uiten ook is, het is mijns inziens noodzakelijk om de energie lekkages te benoemen.

Ik zal toch eerst de oorzaak van een lekkage moeten vinden voor ik deze kan dichten. Het wordt anders net zo’n actie als manlief met zijn kitspuit. Je denkt de lekkage gedicht te hebben, blijkt de oorzaak echt wat anders te zijn!

Benoemen

De lekkage in huis was een praktisch iets. Energielekkages in een community, onderneming of familie is andere koek. Dan gaat het over persoonlijke verhalen, ervaringen, pijnpunten en ego’s die naar boven komen.

Het benoemen van een lek vond ik een pijnlijk iets. Het toont mijn kwetsbaarheid, kan me onzeker maken en het is gewoon eng. Het is makkelijker om niets te zeggen en het maar op z’n beloop te laten in de hoop dat-het-wel-goed-komt.

De basis van benoemen van energielekken is vertrouwen en respect. Pas daarna kun je het hebben over behoeftes en gevoel. Met als volgende stadia de mogelijke oplossingen om het lek te dichten en weer energie te krijgen voor het dossier.

Herken jij dergelijke energie lekkages in je leven? En hoe zou jij ze opheffen? Ik laat me graag inspireren door jou, laat je inspiratie achter in het reactieveld hieronder, ik lees het graag.

Op jouw inspiratie!

Michaela Wierdsma

 

PS: de lekkage in onze keuken was veroorzaakt door het overgestroomde lekbakje van de koelkast! Het had helemaal niets met de slagregens te maken…

PS 2: Lijkt het jou ook fijn om in een community te wonen maar weet je niet of het echt geschikt is? Doe mee met de workshop Leven in een Community – de Basis en ontdek wat jou beweegt.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoge standaard
Community leven

Hoge standaard

Hoe hoog leg je de lat? Wat als je ‘m niet haalt? En wat is eigenlijk standaard? Het zijn allemaal vragen die je tegenkomt als je met een groep mensen samenwerkt.

Lees verder »
Scroll naar boven