Een uitdaging of een nieuwe hobby

Hoe duurzaam wonen tot een nieuwe hobby leidt

Wonen in een duurzaam biobased huis kan een uitdaging zijn. Milieuvriendelijk bouwen met duurzame en hergebruik materialen is balancerend tussen tijd, geld en energie. Het duurzaam wonen en leven is inmiddels een gewoonte. Althans bij ons. Niettemin, er zijn nog wel wat uitdagingen of eigenlijk nieuwe hobby’s die een uitdaging zijn.

Off grid wonen

Zo ook de nieuwe hobby van manlief, hij heeft een accusysteem geïnstalleerd, gekoppeld aan de zonnepanelen. Nu is het koekeloeren op zijn tablet naar grafieken, weersvoorspellingen, energieprijzen en meer van dat soort gein. Het is een onderdeel van het off grid wonen.

Het heeft gevolgen. De wasmachine mag aan als de panelen een hoge opbrengst hebben. Vanaf de lente is het warm water echt heet (de boilers worden als warmte opslag gebruikt). En bijna per dag wisselt manlief de instelling van het accusysteem. Allemaal om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van de zonnepanelen en het accusysteem. Soms slaak ik een zucht, nog iets om rekening mee te houden. Het is best een heel gepuzzel en eigenlijk nog duur ook, zo’n accusysteem. Waarom zou je dit doen als het voor de eindafrekening van de elektriciteitsmaatschappij niet uitmaakt?

Omdat het leuk is! Het is leuk om te ontdekken hoe je zo weinig mogelijk energie gebruikt. Het is leuk om als de stroom uitvalt toch de koelkast aan te kunnen houden en de waterpomp zijn werk te laten doen (zonder pomp geen douche). Het is leuk om die berekeningen te maken. Het is leuk om mogelijkheden te zien, minder gebruik te maken van het elektra net in het besef dat je een groot deel van het jaar van nutsvoorzieningen af bent. Althans, manlief vindt het leuk. En in het kader van zelfvoorzienend zijn is deze hobby natuurlijk wel heel praktisch.

Moestuinieren

Voor manlief is mijn nieuwe hobby, het moestuinieren, een uitdaging. Althans het plannen en uitzoeken van wat waar en wanneer. Het is nieuw en uitdagend voor mij. Manlief maakt de bakken van restmateriaal (hij is nu eenmaal handiger met gereedschap) en ik vul ze. Ik zaai, geef water en spreek de plantjes toe, ik ga op slakkenjacht en het oogsten doe ik ook. En ook dit is een dure hobby, althans in het begin; de bakken, de grond, het zaad en de tijd die erin gaat zitten. En als mijn tomaten rijp zijn, zijn die in de winkel ook veelvuldig voorradig en goedkoop. Ik doe het omdat het leuk is. En in het kader van zelfvoorzienend is ook deze hobby heel praktisch.

Een bonus van deze uitdagingen zijn de ontmoetingen met ‘soortgenoten’ die enthousiast zijn over hun hobby. Tips en ideeën worden uitgewisseld, dialogen ontstaan en als extra; je brein blijft bezig.

Uitdagingen, ze komen onverwacht én gepland. Is het herkenbaar voor jou? Laat het weten in het reactieveld hieronder, ik geniet graag mee.

Op jouw uitdagingen!

Michaela Wierdsma

Michaëla Wierdsma

PS: binnenkort geef ik weer de workshop Wonen in een Community – de Basis. Dan is er ook een rondleiding in mijn huis. Zou jij ook in een community willen wonen of wil jij zelf een community beginnen? Dan is dit de workshop voor jou. Ontdek wat voor jou je fundament voor fijn samen wonen en leven is.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoge standaard
Community leven

Hoge standaard

Hoe hoog leg je de lat? Wat als je ‘m niet haalt? En wat is eigenlijk standaard? Het zijn allemaal vragen die je tegenkomt als je met een groep mensen samenwerkt.

Lees verder »
Vrijmoedig Leven

Erkenning

Erkenning is wat iedereen nodig heeft. Van anderen, maar vooral van zichzelf. Een open en oprecht blog over onzekerheid en meer van dat soort gedonder.

Lees verder »
Scroll naar boven