7 tips voor het geven en ontvangen van cadeaus
Verjaardagen en cadeautjes. Onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maar wat geef je dan? De meeste mensen hebben ‘alles’ al en huizen slippen vol met allerlei overbodige spullen.
Jaren heb ik mijn verjaardag niet of onverwacht spontaan gevierd. Vorig jaar deed ik het anders. Ik had zin in een ervaring met vriendinnen. Ruim van te voren had ik ze uitgenodigd zodat de agenda’s op dezelfde dag nog leeg waren. We gingen, zonder dat ze het wisten een workshop doen en daarna samen eten. En geheid kreeg ik de vraag: “wat wil je voor je verjaardag?”
Het nieuwe cadeau
Ik houd van het leven en het leven houdt van mij. Zeker als ik me lekker licht voel en dat kan vooral met minder spullen. Voor mijn verjaardag vraag ik dus iets wat opgaat of een ervaring zoals ik ook graag anderen geef. Duurzame cadeaus dus.
7 tips voor het geven en ontvangen van cadeaus
1. Ervaringen geven
Een ervaring geven kost geen ruimte in je huis, het levert vooral herinneringen op. Die kun je nog bevestigen met een foto of met een notitie in je dagboek. Als je terug bladert in je dagboek of je camera dan beleef je de ervaring weer.
Persoonlijke ervaring geven. Ik geef graag een ‘terrasje’ cadeau. Een strandwandeling afrondend met een bakkie. Of een verjaardagskaart met daarop een uitnodiging voor een bioscoopje, met mij natuurlijk. Er zit wel een houdbaarheidsdatum op van een jaar. In dat jaar is er vast wel een moment dat je allebei aan de wandel kunt.
Cadeaubon. Als ik weinig tijd heb of de smaken in film verschillen, geef ik graag een bioscoopbon of een bon voor een tijdschrift. Wat het ook goed doet is een bon van een restaurant of een schoonheidsspecialiste waar de jarige graag naar toe gaat.
Dagje uit. Ik wil graag mijn leven leven en beleven met minder spullen en meer contacten en belevenissen. Als gezin gaan we elk jaar met zijn vieren op stap zonder ‘aanhang’. Dat kan een dagje museum, pretpark of musical zijn. Zo zijn we een keer gaan ballonvaren. Een geweldige belevenis. We sparen dan ook echt voor dit cadeau.
2. Tijd cadeau geven
Tijd is het kostbaarste wat je hebt. De minuten komen niet meer terug. Door iets samen te doen of aandacht te geven aan de ontvanger geef je een mooi cadeau. Het leuke van dit cadeau is dat je ook ontvangt. Een blije ontvanger.
In plaats van de schuurmachine uitlenen kun je ook de trap schuren. Klusjes in de tuin, koken of iets waar je als ondernemer geld voor zou vragen kun je cadeau geven.
Het mooie van dit cadeau is dat het een meervoudige functie heeft. Een mooi cadeau, een helpende hand bieden, nieuwe ervaring en relatie verbeteren.
3. Dingen die opgaan
Een buurjongen werd 18. Hij kwam regelmatig langs, kluste lekker mee in de tuin. Op zijn 18e verjaardag verrasten we hem met 18 soorten biertjes.
Zo zijn er hele leuke cadeaus te geven die je direct kunt gebruiken. Een net met sinaasappels, die superlekkere bonbons uit Australië die je echt niet zelf koopt of iets van het favoriete merk verzorgingsproduct.
Het mooie van deze cadeaus is dat ze lekker zijn, op gaan én niet in je huis blijven slingeren.
4. Geef iets persoonlijks – maak het zelf
En dan bedoel ik iets wat je zelf gemaakt hebt; jam, notenbrood, vogelpindakaas of een eigen creatie. Nu kan het wat ongemakkelijk voelen om een tekening of schilderij van jezelf te geven, dus pas je je gift aan bij de ontvanger.
Zo heb ik een keer een lofdicht gekregen als afscheid van zes jaar vrijwilligerswerk. Vier pagina’s lang werden mij allemaal eigenschappen toegedicht. Ik vond het moeilijk te ontvangen, een lofprijzing, echter ik heb me eraan overgegeven en er van genoten. Elke keer als ik het lees, voel ik het plezier en energie die in het gedicht was gegoten en gelijk de mooie ervaringen van het vrijwilligerswerk.
Doe wel iets wat bij je past, persoonlijke cadeaus kosten tijd. Zie het als een hobby om persoonlijke cadeaus te maken. Je deelt wat je leuk vindt en houd er een mooi cadeau en plezier bij het geven aan over.
5. Geef het goede voorbeeld en vraag niets
Als men mij vraag wat ik voor mijn verjaardag wil hebben, geef ik aan “niets of iets kleins of een ervaring”. Het gaat mij er om dat iemand komt omdat die het leuk vindt en er zin in heeft. Soms rijden mensen anderhalf uur voor een feestje en geven dan ook nog een cadeau. De aanwezigheid en de moeite die ze doen om te komen is al een cadeau op zich.
Uiteraard kan ik me voorstellen dat men toch iets mee wil nemen. Dan weet ik altijd nog wel iets kleins te bedenken. Tijdschrift, sudokuboekje, 85% chocolade, bos bloemen of hoogstam appelsap. Tenslotte vind ik het ook niet fijn dat iemand zich ongemakkelijk voelt als die op (verjaardag)visite komt.
6. Minder geven is meer geven
Meer is niet altijd beter. Waren het eerst cadeautjes van vijf of tien euro, nu zie ik dat er veel dure cadeaus of grote geldbedragen gegeven worden. Voel je je er niet prettig bij, verminder het dan of geef cadeaus waar je aan de buitenkant niet kan zien hoeveel het kost zoals bij een waardebon of geld in een enveloppe.
Kinderen willen vaak wel een cadeautje. Zo had ik toen de kinderen nog veel verjaardagspartijtjes hadden een ‘cadeautjes’ la. Door het jaar heen zie ik vaak cadeautjes die passen bij iemand al is die nog niet jarig. Die koop of maakte ik dan alvast, zeker als ze in de aanbieding of afgeprijsd zijn en dan aan mijn budget voldoen. Zo vond ik een zilveren kettinkje bij de opheffingsuitverkoop met een hoefijzer voor een goede vriendin van mijn dochter of bijpassende kaarsen bij het nieuwe bankstel van een vriendin. Dat half jaar in de kast maakt dan niet uit.
7. Iets geven van je eigen spullen
Met vrienden kun je ook afspreken dat je iets geeft van je eigen spullen. Als je je vrienden kent weet je waar ze blij van worden of wat ze mooi vinden. Loop eens door je huis en bedenk waar je hen een plezier mee kunt doen wat jij gebruikt of gebruikt hebt. Zo ken ik een aantal puzzelfanaten. Die ene Jan van Haasteren puzzel die ik al drie keer gemaakt heb, doet het nog prima bij een ander. Leuk ingepakt, passende kaart erbij en altijd raak.
Zo heb ik zelf een keer een prachtige aardewerken schaal gekregen. Vrienden waren er op uitgekeken en bij mij is de schaal in gebruik. Geef dus niet je troep weg, maar iets wat nog echt mooi is of wat een ander heel mooi vindt.
Tip: beetje spannend? Doe dit dan met bijvoorbeeld het Sinterklaas dobbelspel. In plaats van voor vijf euro cadeautjes te kopen, breng je drie cadeautjes uit je huis in het spel waar je makkelijk afstand van kan doen.
Moeilijk om dingen weg te doen. Kijk dan of je nog blij wordt van die schaal, dat boek of de kruidenpotjes. Niet, dan kan het weg in een spel of wie weet heeft iemand wel eens gezegd dat ze dat zo mooi vinden. Post it erop plakken en bewaren voor een goede gelegenheid voor die persoon.
Belangrijkste
Het belangrijkste is toch uiteindelijk de komst van de genodigde op je verjaardag of Sintfeest en het gezelschap om je heen. Willen ze graag iets geven dan is dat aan hun, het gaat uiteindelijk om de aandacht die ze aan je besteden en de moeite om die ene wijn of chocola te vinden.
Fijne cadeautjes tijd!
Michaëla Wierdsma