Lezen, lezen, niet toepassen!

Dat klinkt als: kijken, kijken, niet kopen! Een bekende kreet over Nederlandse zuinigheid. Lezen, lezen, niet toepassen is ook zoiets. Zelfhulpboeken zijn enorm populair en worden veel verkocht. Ze worden ook veel gelezen.

Maar…. en dan komt het: wordt er ook wat mee gedaan?

Doen

Meestal niet. Dat geldt overigens ook voor online programma’s, you tube video’s, Ted Ex seminars of luisterboeken vol tips en ideeën om je werk of leven te optimaliseren.

Een boek, cursus of seminar kan nog zo’n goede inhoud hebben, als je er geen actie aan verbindt, gebeurt er niets.

Doen is het woord om actie te ondernemen. Doen in de juiste richting is magisch. Zonder doen geen voortgang, geen voortgang is stilstaan en stilstaan is achteruitgang.

‘Jij hebt makkelijk praten, jij doet altijd’. Regelmatig krijg ik dat te horen. Dat klopt, ik doe altijd. En al doende heb ik geleerd in de juiste richting actie te ondernemen. Niet alleen werk gerelateerd, maar ook privé gerelateerd.

Doen is meer dan actie

Doen is bewegen
Doen is ook laten
Doen is stilstaan bij waar je nu staat
Doen is je wensen benoemen
Doen is stappen ondernemen naar je wensen

Daar zit de crux. Het zetten van stappen. Als coach ontdekte ik dat het zetten van stappen en deze tot een gewoonte maken het grootste probleem is van mijn klanten.

Uitstelgedragsmelt die ijsberg - michaela wierdsma

Allerlei redenen komen naar voren om niet te doen. Niet die stap te zetten en niet die gewenste vooruitgang te boeken. Uitstelgedrag staat in de top 3 van blokkades. Echt, iedereen ervaart dat, (ja ook ik!). Echter, succesvolle mensen hebben ontdekt hoe zij dit gedrag tot een minimum kunnen beperken.

Zij volgen vijf stappen:

  1. Signaleer het probleem: wanneer heb ik last van uitstelgedrag? Is het iedere keer bij hetzelfde onderwerp? Wat doe ik dan?
  2. Toevoeging onderzoeken: wat gebeurt er op dat moment in mijn lijf? Ervaar ik pijn of onrust? Speelt een oude blessure op? Kan ik het relateren aan mijn probleem?
  3. Analyseren van de oorsprong: wanneer is dit uitstelgedrag begonnen? Doe ik dat al lang? Herken ik het bij gezinsleden?
  4. Recapituleren en opruimen: terug naar de oorzaak van uitstelgedrag én dan het gevoel van die eerste ervaring veranderen. Dit is het opruimen van een blokkade, het smelten van je persoonlijke ijsberg die jou in de weg zit.
  5. Toekomst: met de recapitulatie komt er nieuwe energie vrij die je dan kunt inzetten om toekomstgerichte stappen te zetten.

Daarna komt het doen, de GO. Het doen.

Smelt die ijsberg!

Bovenstaande is de kern van mijn boek ‘Smelt die ijsberg! Los jouw onbewuste blokkade op met de START & GO methode.’ Mijn boek, gebaseerd op 10 jaar ervaring, staat vol voorbeelden, stappenplannen en opdrachten om jouw blokkades te overwinnen.

Hugo Bakker, succesvol ondernemer van 101 werkvormen en implementatiecoach bij Succes Route schreef: ‘Veranderen is de sleutel naar een gezonder en succesvoller leven en Smelt die ijsberg! is de meest complete en praktische handleiding die je zult vinden tussen alle managementboeken’.  

Hoe praktisch mijn boek ook is. Ook dit boek is lezen én daarna doen!

Ga aan de slag met jouw doen

Lees en luister niet alleen naar tips en suggesties, ga er ook mee aan de slag. Doen maakt het verschil tussen stilstaan en vooruitgang.

Wil jij aan de slag en heb je een blokkade die jou hindert, lees mijn boek en zet de stappen om jouw persoonlijke ijsberg te smelten. Tot en met 11 februari 2018 is mijn boek voor slechts 10 euro te koop inclusief verzendkosten. Klik op deze link en ga gelijk aan de slag.

Op jouw doen!

Michaela Wierdsma

Michaëla Wierdsma, Stok achter de deur Coach

PS: Heb je last van uitstelgedrag én wil je daar echt vanaf? Twee maal per maand geef ik een gratis Start Up gesprek ter waarde van € 127,00. In dat gesprek praat jij, luister ik en krijg je persoonlijke tips, zodat je begint met jouw ijsberg te smelten. Ga naar deze pagina en vraag het Start Up gesprek aan.

PPPS: DEEL dit artikel alsjeblieft met jouw netwerk door op de Facebook, LinkedIn, Twitter en Google knoppen te klikken, want zo kunnen je vrienden in jouw netwerk ook van dit materiaal profiteren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoge standaard
Community leven

Hoge standaard

Hoe hoog leg je de lat? Wat als je ‘m niet haalt? En wat is eigenlijk standaard? Het zijn allemaal vragen die je tegenkomt als je met een groep mensen samenwerkt.

Lees verder »
Scroll naar boven