Delen doen we allemaal

Van een huis met je partner of kinderen, de stoep met je buren en kennis deel je met elkaar. Allemaal logisch, je geeft wat, je neemt wat en we polderen lekker in ons leven.

Veel ondernemers delen ook. Kennis, contacten of netwerk. Echter bij velen overheerst angst voor delen. Wat als ik wel geef en niets ontvang? Wat als mijn kennis hem verder helpt en mij niet? Wat als ik maar geef en hij gaat naar mijn concurrent?

Wat is delen dan?delen is vermenigvuldigen

Delen is in ondernemersland; veel geven en dan zie je wel wat er gebeurt. Het is alsof je als docent voor de klas staat, je deelt kennis en je hoopt dat iets van die kennis de ander inspireert en dat naar die inspiratie gehandeld wordt. En wie weet hoor je nog eens iets van de ander.

Delen doe je met de innerlijke overtuiging dat je weet dat uiteindelijk je waarde als een boemerang terugkomt. Onverwacht, in een andere vorm en altijd in meerwaarde. Je moet natuurlijk wel willen zien waar die meerwaarde in zit.

Zelf deel ik al jaren mijn kennis op velerlei gebied. De boemerang komt terug als opdracht, in nieuwe kennis, partnerschap of een onverwachte mentor. En dat is zoveel waard dat het lijkt alsof ik niets gegeven heb en voor eeuwig in de schuld sta. Het lijkt zo. Het is niet zo, want blijkbaar heb ik zoveel gedeeld dat het waarde heeft voor een ander. Mijn delen is vermenigvuldigen geworden. En daar gaat het om.

De waarde van delen is vermenigvuldigen

Adriaan sprak mij aan bij een netwerkevenement. Hij vertelde over zijn bedrijf, zijn expertise en over dat hij alles zelf doet. Ineens was er die aarzeling in zijn vlotte babbel. Hij netwerkt zich suf voor het binnenhalen van opdrachten maar zijn bedrijf groeit niet echt en hij werkt heel veel uren. Adriaan vraagt zich af waar het mis gaat en is even stil bij mijn vraag: wat deel je nu echt?

Het delen van waardevolle kennis komt altijd terug. Je hoeft echter niet alles te vertellen, er moet nog steeds brood op de plank komen, wees dus realistisch. Weet dat als je goed luistert je hoort wat het probleem van de verteller is. Misschien weet jij wel wie hem daarbij kan helpen. Of je deelt zelf je kennis.

Angst

Adriaan protesteerde; “ik ga niet alles weggeven”. Angst kwam om de hoek kijken. Als je iemand kunt helpen door je kennis te delen, wil dat nog niet zeggen dat deze persoon het ook gaat toepassen of ermee van door gaat. Jij hebt zoveel meer kennis dan het stukje dat je verteld, dat het voor de ander al heel veel is. Je geeft waarde en laat zien dat je kennis van zaken hebt. En het komt terug. Zowel het geven, in de vorm van vermenigvuldigen maar ook angst in de vorm van stagnatie. Er gingen een paar lampjes branden bij Adriaan.

Voordelen van delen

De voordelen van delen nog even op een rijtje:

  • Je kunt je kennis verspreiden, het geeft je expertstatus
  • Je luistert en speelt in op de behoefte, weer een plusje achter je naam
  • Het geeft je een goed gevoel, je hebt iemand geholpen
  • Je ontmoet nieuwe mensen doordat je deelt; meer contacten om te delen
  • Je ontvangt opdrachten; brood op de plank
  • Je ontmoet mensen die jou verder helpen; je groeit zelf verder

Het grootste voordeel is uiteindelijk dat je persoonlijk en zakelijk groeit en daardoor voor anderen werk kunt genereren. Delen is dus vermenigvuldigen, oneindig.

Wat is jouw ervaring met delen? Laat het weten in het reactieveld hieronder. Ik leer graag van je en deel uiteraard je ervaring.

Op jouw delen is vermenigvuldigen!

Michaëla Wierdsma

 

 

 

PS: DEEL dit artikel alsjeblieft met jouw netwerk door op de FacebookLinkedInTwitter en Google  knoppen te klikken, want zo kunnen je vrienden in jouw netwerk ook van dit materiaal profiteren.

Foto: Herson Rodriguez

7 gedachten over “Delen is vermenigvuldigen, is dat zo?”

  1. Dag Michaëla,

    Delen is een essentieel fenomeen in mijn leven. Ik merk, dat veel mensen zich graag oftewel noodzakelijkerwijs verbergen. Ik ben opener aangelegd en durf zomaar hen te laten delen in iets.
    Of, als ik iets hoor achter hun woorden, dan reageer ik daarop, je ziet dan dat er een voorzichtig openstellen komt en dat is al mooi het te zien: er ontstaat iets tussen twee personen. Dan is het voor mij al ontvangen, er ontstaat iets nieuws, samen geschapen. Zeker weet ik, dat ik meer tools heb, maar hoef dat niet alles prijs te geven.

    Een goede neus ontwikkelen voor of, zo ja, wanneer en hoe te reageren is een verworvenheid in mijn leven, die ik zeer belangrijk acht. De ander moet ook rijp zijn en openstaan voor een tonen van, opmerking, feedback. Vaak is het wijzer merk ik, om nog niet te reageren, maar ik registreer dan wel, wat er gebeurt. Dan geef ik óók door nog niet te reageren en durven af te wachten. Dat geeft rust voor beide kanten.

    Uiteindelijk weet je nooit wat er op de langere termijn uit je geven voort kan komen, soms druppelt het heel langzaam door…

    1. Michaëla Wierdsma

      Goede tip heb je Trees, een neus ontwikkelen voor of, en zo ja, wanneer en hoe te reageren. Dank je wel daarvoor. Het kan zo maar zijn dat je maar geeft en geeft, trekt en trekt aan een dood paard. Dat vreet energie en is noch voor het paard noch voor jezelf van belang.

      En het ontwikkelen van die neus is gewoon oefenen en je neus stoten.

  2. Ha Michaëla,

    Leuk om je blog te lezen. Dank voor je info en ebook! Dat delen vermenigvuldigen is roep ik ook al een tijdje, leuk om een lotgenoot te vinden hier.

    Ik bekeek het simpelweg mathematisch: als je een eenheid in tweeën splitst, krijg je twee eenheden. Dit bleek echter een grote shift teweeg te brengen in m’n mindset. Sterker nog, het is diep geworteld in de natuur. Bedenk maar eens wat celdeling allemaal teweeg brengt!

    Het gaf me enorm veel rust en vertrouwen. Sindsdien stroomt het leven veel meer en krijg ik wezenlijke dingen steeds makkelijker voor elkaar. Dus beste mensen, deel en stroom!

    1. Michaëla Wierdsma

      Dat is een mooie vergelijking Dennis, de celdeling. Dank je wel daarvoor. Als je toch eens bedenkt wat voor moois daaruit is voortgekomen, is vertrouwen in delen onlosmakelijk met jezelf verbonden.

      Dat omzetten in kennis, kunde, inspiratie en brood op de plank zijn losse onderdelen en onlosmakelijk met elkaar verbonden. Geld maakt niet gelukkig, maar geen geld hebben maak wel ongelukkig (en hongerig).

    2. Geweldig dit delen op deze manier te zien Dennis! Ik houd hem in mijn achterhoofd en verwacht een heuse stroomversnelling!!

  3. Ah, mijn ervaring met delen.

    Rationeel weet ik dat je, als ondernemer, nooit genoeg kunt geven. Iedere dag weer.
    Emotioneel weet ik dat er ook gegeten moet worden en dat er dus geld verdiend moet worden.

    Waar ligt de grens? Wat is balans? Dat is voor mij op dit moment een enorme uitdaging.
    Drie weken druk bezig geweest om heel veel te geven en een resultaat van 0,0euro…..!? Pffff, ff slikken. Weer goed kijken naar wat je hebt gedaan en wat je uitgangspunt is geweest.

    Mooie leerprocessen zijn dat.

    1. Michaëla Wierdsma

      Hi Esther, dank voor je eerlijke antwoord. Je kunt als ondernemer wel genoeg geven: aan een bepaalde doelgroep. Als je enorm veel geeft in een doelgroep die niet bereid is te investeren is het vooral geven van jouw energie. En dat levert geen brood op de plank. Wel een mooi leerproces, maar je hebt nog steeds honger.

      Nu je deze ervaring hebt, is het inderdaad goed om terug te kijken naar wat je gedaan hebt en wat je uitgangspunt was. Waar je in ieder geval van overtuigd mag zijn is dat je veel gedeeld hebt en dat bij een bepaalde doelgroep jij je expertpositie naar voren hebt gebracht.

      Succes met uitzoeken én laat je koppie niet hangen. Daar krijg je nekpijn van!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven