Delen is vermenigvuldigen, is dat zo?

Delen doen we allemaal

Van een huis met je partner of kinderen, de stoep met je buren en kennis deel je met elkaar. Allemaal logisch, je geeft wat, je neemt wat en we polderen lekker in ons leven.

Veel ondernemers delen ook. Kennis, contacten of netwerk. Echter bij velen overheerst angst voor delen. Wat als ik wel geef en niets ontvang? Wat als mijn kennis hem verder helpt en mij niet? Wat als ik maar geef en hij gaat naar mijn concurrent?

Wat is delen dan?delen is vermenigvuldigen

Delen is in ondernemersland; veel geven en dan zie je wel wat er gebeurt. Het is alsof je als docent voor de klas staat, je deelt kennis en je hoopt dat iets van die kennis de ander inspireert en dat naar die inspiratie gehandeld wordt. En wie weet hoor je nog eens iets van de ander.

Delen doe je met de innerlijke overtuiging dat je weet dat uiteindelijk je waarde als een boemerang terugkomt. Onverwacht, in een andere vorm en altijd in meerwaarde. Je moet natuurlijk wel willen zien waar die meerwaarde in zit.

Zelf deel ik al jaren mijn kennis op velerlei gebied. De boemerang komt terug als opdracht, in nieuwe kennis, partnerschap of een onverwachte mentor. En dat is zoveel waard dat het lijkt alsof ik niets gegeven heb en voor eeuwig in de schuld sta. Het lijkt zo. Het is niet zo, want blijkbaar heb ik zoveel gedeeld dat het waarde heeft voor een ander. Mijn delen is vermenigvuldigen geworden. En daar gaat het om.

De waarde van delen is vermenigvuldigen

Adriaan sprak mij aan bij een netwerkevenement. Hij vertelde over zijn bedrijf, zijn expertise en over dat hij alles zelf doet. Ineens was er die aarzeling in zijn vlotte babbel. Hij netwerkt zich suf voor het binnenhalen van opdrachten maar zijn bedrijf groeit niet echt en hij werkt heel veel uren. Adriaan vraagt zich af waar het mis gaat en is even stil bij mijn vraag: wat deel je nu echt?

Het delen van waardevolle kennis komt altijd terug. Je hoeft echter niet alles te vertellen, er moet nog steeds brood op de plank komen, wees dus realistisch. Weet dat als je goed luistert je hoort wat het probleem van de verteller is. Misschien weet jij wel wie hem daarbij kan helpen. Of je deelt zelf je kennis.

Angst

Adriaan protesteerde; “ik ga niet alles weggeven”. Angst kwam om de hoek kijken. Als je iemand kunt helpen door je kennis te delen, wil dat nog niet zeggen dat deze persoon het ook gaat toepassen of ermee van door gaat. Jij hebt zoveel meer kennis dan het stukje dat je verteld, dat het voor de ander al heel veel is. Je geeft waarde en laat zien dat je kennis van zaken hebt. En het komt terug. Zowel het geven, in de vorm van vermenigvuldigen maar ook angst in de vorm van stagnatie. Er gingen een paar lampjes branden bij Adriaan.

Voordelen van delen

De voordelen van delen nog even op een rijtje:

  • Je kunt je kennis verspreiden, het geeft je expertstatus
  • Je luistert en speelt in op de behoefte, weer een plusje achter je naam
  • Het geeft je een goed gevoel, je hebt iemand geholpen
  • Je ontmoet nieuwe mensen doordat je deelt; meer contacten om te delen
  • Je ontvangt opdrachten; brood op de plank
  • Je ontmoet mensen die jou verder helpen; je groeit zelf verder

Het grootste voordeel is uiteindelijk dat je persoonlijk en zakelijk groeit en daardoor voor anderen werk kunt genereren. Delen is dus vermenigvuldigen, oneindig.

Wat is jouw ervaring met delen? Laat het weten in het reactieveld hieronder. Ik leer graag van je en deel uiteraard je ervaring.

Op jouw delen is vermenigvuldigen!

Michaëla Wierdsma

 

 

 

PS: DEEL dit artikel alsjeblieft met jouw netwerk door op de FacebookLinkedInTwitter en Google  knoppen te klikken, want zo kunnen je vrienden in jouw netwerk ook van dit materiaal profiteren.

Foto: Herson Rodriguez

Scroll naar top