De uitdaging van ‘nee’ zeggen

Nee zeggen tegen een ander is ja zeggen tegen jezelf!

Laatst werd ik gebeld. Het was een oude bekende die ik ruim tien jaar niet gezien had. We volgden elkaar nog summier op Facebook. De aanleiding voor wat geapp en daarna een telefoontje was de zoektocht van hem en een groepje vrienden naar het leven in een community. Ze wilden graag langs komen en wat vragen stellen.

Voorheen zou ik gelijk ja zeggen. Het leven in een community is uitdagend, het proces geweldig en de bouw van de huisjes een van doorzettingsvermogen en creativiteit. Mijn enthousiasme en passie straalt er dan van af. Diegenen die bij ons in huis zijn geweest tijdens de open dagen of de workshops herkennen dit vast wel. Je krijgt veel meer dan er verwacht wordt.

En toch zei ik nee tegen een privé rondleiding en vragen ochtend.

Er werd namelijk gevraagd of ik mijn tijd wil besteden aan iets waar ik ook training in geef of voor betaald wordt. Tijdens mijn workshop Wonen in een Community geef ik antwoord op veel vragen. Niet alleen uit mijn eigen ervaring maar ook die van andere communities waar ik mensen heb geïnterviewd. In de workshop leg ik de basis voor het wonen in een community en daarin vertel ik volop. Tegenover de waarde die ik geef staat een vergoeding. Voor de bekende zelf zou ik waarschijnlijk ja zeggen, een korte rondleiding, huisje kijken, bakkie doen en even bijpraten. Tegen deze groep gericht op mijn kennis en kunde zeg ik inmiddels ‘nee’ voor een gratis rondleiding. Ik ken mezelf, het kost me zeker vier uur.

Het anders leven zoals ik dat nu doe, houdt voor mij ook in waarde geven aan de tijd die ik heb. Waarde voor mijzelf en mijn omgeving. Ik gaf mijn tijd aan jan en alleman zonder dat er wat tegenover stond. Vooral om maar aardig gevonden te worden en niet nee te hoeven zeggen. Het heeft decennia geduurd voor ik mijn waarde erkende. Nee zeggen is ja zeggen tegen mij en mijn tijd. En tijd is het waardevolste dat ik heb.

Het ‘nee’ zeggen is een uitdaging, maar uitdagingen ga ik niet uit de weg, dus deze ook niet.

Nee zeggen in een community

In een community kan ‘nee’ zeggen ook een item zijn. Zeker als anderen ja zeggen of wel mee doen. Er zijn gewoon veel klussen en leuke spontane ontmoetingen. De uitdaging is om dan bij jezelf te blijven én bij de afspraken of verwachtingen die er zijn in groepsverband.

Stel je woont in een community en er is afgesproken dat elke 2e zaterdagochtend van de even maanden een klusdag is. Aansluitend is er een pot luck lunch. Het is vaak gezellig en er wordt flink wat werk verzet. De verwachting is dat je er bent en actief meedoet. Nu blijkt dat je helemaal niet zo’n groepspersoon bent. Het is als een energielek. Kun je dan nog nee zeggen? Wat doet dat met jou?

Of herken je deze: er wordt een familie reünie georganiseerd. Van de ene kant wil je wel gaan, het zou gezellig kunnen worden. Zo’n ‘fomo’ (fear of missing out) gevoel. Het wordt ook min of meer van je verwacht. Om ruzie of discussie te voorkomen ga je met frisse tegenzin. Wanneer zeg je nee tegen de reünie en ja tegen jezelf? En als je niet gaat wat doet dat met je? Schuldgevoel of opluchting?

En zo zijn er legio voorbeelden van de vrijdagmiddag borrel met je collega’s, de kerstdagen bij oma, de verjaardag van tante tot de jaarlijkse ontmoeting met deze of gene. Er zijn verwachtingen, aannames en verplichtingen die om uitleg vragen als je ‘nee’ kiest. Soms ga je toch, voor welke lieve vrede of carrière kansen dan ook.

De uitdaging van het ‘ja’ zeggen

De grootste uitdaging is niet zozeer nee zeggen. De grootste uitdaging is weten wat je zelf wilt. Wat zijn je eigen grenzen? Waar besteed je graag je tijd aan? Waar zou je graag ja tegen zeggen? En ook: waar zeg je ‘ja’ tegen, wetende dat het niet je favoriete bijeenkomst is. Dat je ‘ja’ zegt tegen het gemeenschappelijke belang.

De oude bekende heb ik gewezen op de open dagen die er regelmatig zijn bij de community waar ik woon. Ook gaf ik hem nog tips om vooral veel communities te bezoeken (waar overigens vaak een kleine financiële bijdrage wordt gevraagd) en mijn gratis e-boek te downloaden. Zelf heb ik in het community proces dat ook gedaan evenals een paar workshops gevolgd voor de verdieping.

Er is ontzettend veel gratis informatie te vinden over allerlei onderwerpen. Wil je echt een goed hypotheek advies, persoonlijke coaching, mooie familie foto’s, kunstwerk of wat dan ook, dan betaal je voor die goederen of dienst in de vorm van geld of een wederdienst.

De grootste uitdaging heb ik inmiddels gehaald, ik hoef niet meer door jan en alleman aardig gevonden te worden. Dus die ‘betaling’ is er niet meer. Dat maakt ‘nee’ zeggen een stuk makkelijker.

Op jouw uitdagingen!

Hartegroet,

Michaela Wierdsma

Michaëla Wierdsma

NB: wil jij met een groep een uitgebreide rondleiding en veel informatie over het leven en wonen in een community? Voel je vrij om contact met mij op te nemen via deze link. We komen er vast wel uit met de wederdienst!

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoge standaard
Community leven

Hoge standaard

Hoe hoog leg je de lat? Wat als je ‘m niet haalt? En wat is eigenlijk standaard? Het zijn allemaal vragen die je tegenkomt als je met een groep mensen samenwerkt.

Lees verder »
Scroll naar boven