De spiegel naar jezelf

Hoe eerlijk ben je als je in de spiegel kijkt

Van de week las ik in een mail dat je gewoon eerlijk tegen jezelf moet zijn. Er kwamen vragen naar voren als: ben je echt goed bezig? Wat zie je als je in de spiegel kijkt? Haal je het beste uit jezelf? Ook vragen als eet je echt wel gezond, beweeg je genoeg en doe je écht je best op je werk en in je relaties kwamen naar voren.

Mijn obstinate kant kwam direct naar boven. Moet het echt zo perfect zijn? Altijd je best doen? Moet ik een 10 halen voor alles? Zo las ik die vragen. Als ik eerlijk ben doe ik dat allemaal niet of niet genoeg. Een 10 heb ik ooit bij een natuurkunde proefwerk gehaald. Dat was zo’n utopie dat ik het nu 40 jaar na dato nog weet.

Het schrijven dat ik las, was naar aanleiding van een recensie van het boek ‘Can’t hurt me’ van David Goggins. Goggins vindt, volgens de schrijver van de mail, dat we onszelf meer mogen uitdagen. Dat we de strijd met onszelf mogen aangaan en niet naar externe factoren wijzen als iets niet lukt. We zouden niet doen wat we willen. Vervolgens zouden we meer moeten plannen en onze zwakke punten aanpakken in plaats van ons te richten op de sterke punten. Duhhh, wat als plannen nou een van je zwakke punten is….

Het boek zelf heb ik niet gelezen, al geloof ik best dat zijn methode werkt, voor bepaalde mensen dan. Soortgelijke boeken met eenzelfde strekking heb ik gelezen en verschillende methodes uitgeprobeerd. Ook heb ik zelf het boek ‘Smelt die ijsberg!’ geschreven waarin ik inga op het onbewuste om daar verandering in aan te brengen. Ik sta nog steeds achter wat ik geschreven heb. Niettemin zou ik daar een aanvulling op willen doen, evenals op veel soortgelijke boeken.

Ken jezelf

Ken jezelf! Je leuke en minder leuke kanten. Erken jezelf! Je leuke en minder leuke kanten. Accepteer en waardeer wie je bent. Overigens is dat ook heel persoonlijk. Zo vind ik mijn humor heel leuk, al weet ik dat er mensen zijn die mijn humor anders ervaren.

Daarnaast: ontdek hoe je dat wat je hindert in je leven anders kunt vasthouden. Streef naar een 8 in het leven. En in waarden waar je plezier in hebt naar een 9. Ontdek dat een 6 voldoende is voor de minder leuke kanten. Wees je bewust van het feit dat een 4 met heel veel moeite een 8 kan worden. Iets wat al een 8 voor je is kan met minder moeite een 9 of zelfs 10 worden. Hoeveel energie wil je waaraan besteden? Elk mens heeft een blauwdruk bij geboorte meegekregen en leeft het leven in dit moment met alle ervaringen tot nu toe. Dat neem je allemaal mee in een verander proces. De mate van succes hangt af van wat je als succes ziet en wat je streven is.

Zelf sta ik er naast mijn humor om bekend dat ik nog wel eens direct kan zijn. ‘Het komt soms wat rot uit mijn strot’, een 4 zeg maar. Voor de ene persoon is dat prettig ‘ik weet waar ik aan toe ben met jou’, voor de ander is het te hard. Mijn streven werd om van de 4 een 6 te maken in communicatie zodat degene die het als te hard ervaart vooral de boodschap hoort en deze niet laat ondersneeuwen door de toon waarop het gezegd of geschreven wordt. Het kost mij best veel tijd en energie om socialer te communiceren. Dat heb ik er voor over omdat het prettiger samenleven en werken is in de maatschappij. Voor mij voelt de 6 dan als een 9, zo hard werk ik eraan. Of een ander dat zo ziet is dan voor mij niet belangrijk. Als ik in de spiegel kijk weet ik echt wel wat ik zie.

Spiegel

Als je dan in de spiegel kijkt bedenk dan of je écht je best hebt gedaan of dat een minder leuke kant zoals uitstelgedrag, luiheid, laksheid of egoïsme voorrang kreeg. Een ander cijfer dan gewenst zou hieraan ten grondslag kunnen liggen. De oorzaak van een laag cijfer zijn dan interne factoren, in plaats van wijzen naar iets wat buiten je ligt. De vraag is dan ook: heeft dat wat je nastreeft echt jouw passie of hartewens of is het een moetje…

Een minder leuke kant van jezelf is ook regelmatig gerelateerd aan angst. Stel dat je ontzettend je best doet en het mislukt, je haalt de lat niet of het succes blijft uit. Falen loert om de hoek. Niets doen, uitstelgedrag of luiheid is dan een veilige haven. Met het vingertje naar externe oorzaken wijzen is dat ook. Ontdek of je dat wijzen kunt kantelen. Het geeft je dat hoge cijfer waar je naar streeft.

Mijn strijd voor een ideaal gewicht is met recht een strijd. Ik kan wijzen naar mijn genen, mijn bloedgroep, mijn aversie tegen sporten, de voedingsindustrie, mijn luiheid of wat dan ook. Ik weet ook dat ik erg van chocolade houd die ‘altijd’ bijna over datum is en ik geen boodschappen moet doen om ongezonde dingen kopen te voorkomen. Jaren sportschool, diëten en ontzeggingen leidden niet tot een redelijk gewicht. Eerder andersom. Voor mijn gevoel faalde ik. Tot ik ontdekte dat mijn strijd niet zozeer mijn gewicht is alswel mijn acceptatie van mijn lijf. Erkennen van wie ik ben, met mijn uiterlijk en innerlijk. Het streven is nu naar een evenwichtig lijf, fysiek en mentaal en dat streven maakt dat ik nu al de 8 heb ipv de 4 die ik eerst voelde.

Inspireren

Het is goed dat zelfhulp boeken geschreven en gelezen worden. Ze zijn een inspiratiebron voor persoonlijke ontwikkeling. Ze houden je een spiegel voor en laten je mogelijkheden zien. Laat je vooral inspireren door deze boeken in het streven naar jouw ideale leven in harmonie, gezondheid en geluk.

Een ieder is in de basis goed zoals ie is. Omstandigheden kunnen iemand uit die basis hebben gehaald met alle gevolgen van dien. Het is dan aan die persoon om te ontdekken of en hoe men terug kan keren naar die basis. Dat is in mijn optiek de persoonlijke ontwikkeling waar ik en anderen over schrijven. Het is aan jou om je daar door te laten inspireren.

Op jouw spiegel!

Michaela Wierdsma

Michaëla Wierdsma
reflector| spreker | auteur | coach

NB: mijn boek Smelt die ijsberg! is nog via mijn website te koop. Het is een echt ‘doe’ boek. Dromen en overwegen zijn goed, er naar handelen is beter.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoge standaard
Community leven

Hoge standaard

Hoe hoog leg je de lat? Wat als je ‘m niet haalt? En wat is eigenlijk standaard? Het zijn allemaal vragen die je tegenkomt als je met een groep mensen samenwerkt.

Lees verder »
Scroll naar boven