Maak jij keuzes in je onderneming?

Zoek de overeenkomsten in de volgende zinnen:

  1. Eerst moet ik mijn website af hebben en dan kan ik beginnen met mijn kantoor opruimen.De Bucketlist is het maken van keuzes
  2. Pas als ik omzet heb kan ik iets nieuws ondernemen.
  3. Mijn moeder is al oud, ik verander mijn business als zij er niet meer is, daar heb ik nu geen energie voor met al mijn bezoekjes.
  4. Mijn website is nog niet helemaal perfect, ik doe nog even niet aan netwerken.
  5. Ik ben verantwoordelijk voor het inkomen, dus ik blijf mooi dit werk doen, dan weet ik waar ik aan toe ben.

Later..…. Er is altijd een reden om iets (nog) niet te doen.

Wanneer wel

Bovenstaande opmerkingen zijn zo maar wat excuses die ik regelmatig tegenkom. Eerst moet er iets afgerond, gebeurt of gedaan zijn voordat het volgende kan of mag beginnen. Dit is niet alleen zakelijk zo, ook privé zijn we keien in het bedenken van excuses (en ze zijn heel geloofwaardig) om niet te doen Het zijn de omstandigheden die je weerhouden om te doen wat je eigenlijk wilt doen. .

Of waarvan je denkt dat je het wilt doen.

Wanneer weet je of je iets nu wel of niet wilt? Zijn er interne stemmen die je weerhouden om actie te ondernemen? Wil je iets zelf heel graag of is het hip om dat ene graag te willen?

The Bucketlist

Neem nu de film The Bucketlist met Morgan Freeman en Jack Nicholson, over het vervullen van allerlei onvervulde wensen aan het einde van je leven. Sinds die film zijn er allerlei vormen van Bucketlist lijstjes verschenen. De meest fantastische foto’s van bungee jumpen tot een vlucht in de Grand Canyon verschijnen op social media.

Als je dat niet wilt of niet zo’n lijstje hebt lijkt het wel of je niet meetelt. Nonsens natuurlijk, niet iedereen heeft zo’n behoefte aan uitdagingen.

Keuzes maken

Wat velen wel hebben is uitstelgedrag. Excuses om iets niet te doen waar ze als ze er over nadenken wel behoefte aan hebben. Funest voor jou als ondernemer. Er is echter altijd een reden waarom ze niet aan die behoefte voldoen. De basis van het uitstelgedrag is het maken van keuzes.

Zelf wordt ik getriggerd door koppen in de krant of tijdschriften zoals ‘versimpel je leven’, ‘eenvoud is meer’, ‘tevreden met weinig’ of deze ‘een opgeruimd huis geeft rust’. Tot nu toe is het mij niet gelukt: zo’n VT wonen huis of hippe woonkamer waar alles op elkaar afgestemd is zonder die stapeltjes papieren, te verwezenlijken . En waarom niet? Omdat ik blijkbaar niet genoeg verlang naar die situatie. Ik maak iedere keer weer andere keuzes (die verdraait veel op uitstelgedrag lijken) voor de 24 uur die in een dag zitten. Ik maak vooral keuzes in het bouwen en laten groeien van mijn onderneming. Die drang is zo hoog, dat uitstelgedrag daar weinig voorkomt.

De kern van de Bucketlist

Dat is de kern van de Bucketlist; niet het afwerken van allerlei uitdagingen maar het weten waar je werkelijk naar verlangt en daar zelf je keuzes in maken. En bij voorkeur niet in de laatste fase van je leven zoals in de film.

Hoe doe je dat, keuzes maken?

Het maken van keuzes doe je door eerst te kijken naar het NU. Wat doe je nu en hoeveel tijd, geld of energie kosten al de activiteiten in je leven je.

In mijn boek Smelt die ijsberg! gaat het ook over keuzes maken. Het maken van een keuze voor jezelf is vaak een blokkade.

Een hulp daarbij zijn de 4 vragen die je jezelf kunt stellen:

  1. Waar sta ik NU?
  2. Waar wil ik naar toe?
  3. Welke stappen neem ik daarvoor?
  4. Wat is mijn eerste stap?

Zet jouw eerste stappen op weg naar jouw dromen, wensen en doelen.

Op jouw keuzes in het leven!

Michaela Wierdsma

PS: DEEL dit artikel alsjeblieft met jouw netwerk door op de Facebook, LinkedIn, Twitter en Google knoppen te klikken, want zo kunnen je vrienden in jouw netwerk ook van dit materiaal profiteren.

Foto gemaakt door: Dayne Topkin

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoge standaard
Community leven

Hoge standaard

Hoe hoog leg je de lat? Wat als je ‘m niet haalt? En wat is eigenlijk standaard? Het zijn allemaal vragen die je tegenkomt als je met een groep mensen samenwerkt.

Lees verder »
Scroll naar boven