[st_row id_wrapper=”elm_596a4430a9d45″ ][st_column span=”span12″ id_wrapper=”elm_596a4430a9cfc” ][st_text 1=”#_EDITTED” 2=”#_EDITTED” wrapper_padding_top=”0″ wrapper_padding_left=”0″ wrapper_padding_bottom=”0″ wrapper_padding_right=”0″ wrapper_bg_opacity_slider=”” id_wrapper=”elm_596a4430a9ca0″ ]

Is jouw lichaam de alarmknop in je ondernemerschap?

Ondernemers zijn gedreven, werken tot in de late uurtjes, pakken vele klussen aan en verdienen soms minder dan het minimumloon. Dat alles onder het mom van vrijheid.

Als je dat zo leest is het kommer en kwel, hard werken en weinig verdienen. De oplossing is niet zozeer hard werken als wel slim werken. Daar zijn al vele artikelen over geschreven. In mijn visie zou naast slim werken, er ook slim aan gezondheid werken bij moeten staan.

Werken aan je gezondheid is een must. Met een gezond lichaam, behoud je een gezonde geest welke weer slim kan werken.

Gezondheid

Gezondheid is gestoeld op 5 basis elementen.

1. Voeding: gezond, bij voorkeur biologisch voedsel, geeft kracht aan lichaam geest.
2. Passie: doen waar jij blij van wordt, daar krijg je energie van.
3. Rust: tijd voor lanterfanten, rommelen, laad de accu weer op.
4. Reinigen: water drinken, houd je lichaam en hersenen vers
5. Energie: bewegen geeft lichamelijke en mentale voeding

Door deze 5 elementen toe te passen creëer je balans. Balans tussen werk en privé.

Van hard werken wordt je niet ziek, van te weinig rust wel. Als ondernemer merk je het direct als een van de 5 elementen uit balans is. Tenminste…. als je luistert naar je lichaam.

De waarschuwing

In mijn boek ‘Smelt die ijsberg!’ geef ik het voorbeeld van Andries, een 35 jarige timmerman. Andries merkte dat hij minder energie had, meer lichamelijke klachten en dat het werk meer en meer stress opleverde. Alles hield verband met elkaar. Door aan één van deze problemen direct te werken, zijn lichamelijke klachten, werden de andere twee, minder energie en veel stress, meegenomen.

Andries ging meer en regelmatiger water of kruiden thee drinken. Zijn voedingspatroon werd aangepast; meer groenten, gezonde vetten, goede koolhydraten. Er werd meer rust ingebouwd en meer regelmaat, ook in het weekend. Het effect was binnen 2 weken zichtbaar en voelbaar. De ontlasting was anders, de huid had een ander kleur, zijn haar was niet meer dof en hij had meer energie.

Andries’ voorbeeld is er een van slim werken, in dit geval op lichamelijk niveau. Dit directe effect van een kleine verandering in eet-, drink- en rustpatroon had een dusdanig effect dat de volgende stap, het stress niveau aanpakken, een kleinere stap werd dan daarvoor gedacht. De neerwaartse spiraal werd een opwaartse spiraal.

Welke verbanden leg jij tussen jouw werk en je gezondheid? Herken jij patronen en hoe doorbreek jij ze. 

Op jouw balans!

Michaëla Wierdsma
Michaëla Wierdsma

PS: DEEL dit artikel alsjeblieft met jouw netwerk door op de Facebook, LinkedIn, Twitter en Google knoppen te klikken, want zo kunnen je vrienden in jouw netwerk ook van dit materiaal profiteren.[/st_text][/st_column][/st_row]

7 gedachten over “Wat is jouw alarmknop in je onderneming?”

 1. Ina Sjaardema

  Er is zeker een verband tussen mijn werk en mijn gezondheid. Als ik in de nacht wakker ben gebeld, en bij een klant ben geweest, heb ik vaak zoveel adrealine in mijn lijf dat ik beter op kan blijven en verder aan het werk gaan. Helaas breekt mij dat dan in de middag op, met stijfheid in mijn spieren, rugpijn en hoofdpijn.
  Dit merk ik dan vaak pas op als ik thuis tot rust kom. Dan ben ik duidelijk te ver gegaan, en heb te veel energie (passie) aan anderen weggeven, ondanks dat ik veel energie terug krijg van mensen.
  Ik kan dit voorkomen door op mijn normale tijden te eten, en mijn energie behoefte op tijd aan te vullen. (suiker tekort dus) en op tijd rust te nemen.
  Verder probeer ik regelmaat in mijn leven te houden, en in de ochtend 15 minuten intensief te bewegen en te springen.

 2. Ilse Godtschalk

  Mooi inzicht! Klinkt simpel maar doe het maar eens;)
  Ik werk ook erg hard en altijd maar door…komt ook omdat ik een ict-product heb wat constante aandacht vraagt kwa vernieuwingen omdat de wereld van interactieve video zo hard gaat….ratrace dus….groetjes Ilse godtschalk/movietrader

  1. Michaëla Wierdsma

   Hoi Ilse, begin dan ook met eerst een van de 5 basis elementen. Als je merkt dat bewegen jou achilleshiel is, dan plan je dat in in je dagindeling. En je weet het, elk excuus is geweldig, maar het blijft een excuus. Als jij werkelijk die balans wilt vinden, zul je er zelf wat aan moeten doen. Gewoon 1 stap tegelijk. Go for it en succes. Groetjes, Michaëla

 3. Ingrid van Houwelingen

  Tja, mijn lichaam geeft het altijd aan als ik een grens passeer in mijn ondernemersschap. En dan ben ik dus al te ver. Gelukkig weet ik die signalen steeds sneller te herkennen en stop dus eerder. Maar hoe verander je zodat je lichamelijk niet steeds je grens overgaat terwijl je hoofd maar doorraast en je passie je de energie geeft ?

  1. Michaëla Wierdsma

   Dat is een goede vraag Ingrid. Op het moment dat je de signalen van je lichaam herkent weet je dat je iets moet veranderen. De vraag is echter of het signaal dat je herkent het eerste is dat alarm slaat. Zie het als een alarm dat steeds luider gaat klinken. Wanneer wordt jij wakker?

   Hoe eerder je het alarm hoort afgaan, hoe eerder jij bij de brand bent. De kunst is dus de finesses van je innerlijke alarm te leren kennen. Let dus op ontlasting, dorst hebben, stijfheid in je ledematen, je zicht, schrapen van keel en dergelijke.

   Op moment dat je hoofd doorraast zet je alles op papier, dan is het geschreven en hoef je er niet meer aan te denken. Daarna creëer je bewust rust in je hoofd. Van mediteren tot wandelen, van bidden tot voor je uit staren en de rimpels in het water tellen.

 4. Marnie van Dinther

  Ik leg zeker verbanden tussen mijn werk en mijn gezondheid. Nieuwe ontdekking is kundalini meditatie tijdens een Open Circles weekend, maakte mijn onderrug ontzettend goed los!

  1. Michaëla Wierdsma

   Dat is een mooi inzicht dat je direct dagelijks kunt toepassen Marnie. Op momenten dat je je lichaam vergeet krijg je zachte aanwijzingen. Hoe beter jij je lijf leert kennen, hoe eerder je de aanwijzingen herkent én er actie op kan ondernemen. Dank voor het delen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoge standaard
Community leven

Hoge standaard

Hoe hoog leg je de lat? Wat als je ‘m niet haalt? En wat is eigenlijk standaard? Het zijn allemaal vragen die je tegenkomt als je met een groep mensen samenwerkt.

Lees verder »
Scroll naar boven