Waar leg jij accent op?

De kracht van een compliment

Wat is de kern van jouw kijk op het leven? Is je glas half vol of juist half leeg? Waar leg jij focus op in je onderneming? Op de mogelijkheden of de onmogelijkheden?

Het zijn zo van die filosofische vragen die ik tijdens een wandeling met een vriendin stelde. Zowel bij haar als bij mij is het glas half vol. We verbaasden ons erover hoe vaak het accent gelegd wordt op iets dat niet goed is.

Als voorbeeld noemde ik dat mensen reageren op mijn schrijffouten in een blog of mijn versprekingen in een video. Het gaat toch om de inhoud?

Net als bij een restaurant, het gaat toch om de ervaring van het uit eten zijn en niet of het bestek wel goed ligt?

Zeuren is ver van complimenten

Het lijkt wel of er altijd wat te zeuren is. Misschien iets typisch Nederlands? Al lopend begonnen we ook dat gedrag te vertonen. Even lekker zeiken, zeveren, zaniken en zeuren. Gelukkig realiseerden we ons dat én gooiden er nog een schepje bovenop. Echt niets was meer goed. Zelfs het weer niet.

Eén ding was overduidelijk. Het was zo over de top dat het lachwekkend was en ook een opluchting. Heerlijk, even zeiken. Om daarna alleen nog maar complimenten te maken. Ook over de top. Zelfs mijn rode wangen zijn geweldig!

Opvallend

Het was opvallend: door het uitvergroten van de details, zowel negatief als positief, legden we tijdens het lopen het accent op waar het helemaal niet om ging. Het gaat om het grote geheel.

Het grote geheel heeft mijns inziens een 8. Een mooi cijfer waarbij je nog kunt verbeteren en ook een foutje kunt veroorloven. Het streven naar een 8 geeft ontspanning in werken en leven.

Hoe doe ik dat in de praktijk:

 • Een blog mag fouten hebben, Nederlands is mijn goedste taal, dus manlief kijkt het blog na, hij is iets ‘goeder daarin. Is het een 8 of hoger, dan verbeter ik het blog en zet het erop.
 • Een vriendschap is zeker een 8 als ik me op mijn gemak voel, niet te veel op mijn woorden hoef te letten en als ik eens wat minder tijd of aandacht heb er geen verwijt is.
 • In mijn werk let ik erop dat ik niet in mijn perfectionisme ga zitten voordat ik iets naar buiten breng. Dat kost namelijk tijd, geeft onzekerheid en focus is dan ver te zoeken.
 • Met mijn kinderen, tja, die geef ik een paar sessies bij de psychiater op de sofa voor alle fouten die ik heb gemaakt. Ik doe mijn best er voor hen te zijn zonder mezelf te verliezen.
 • Met mijn man, die krijgt heel bewust aandacht en soms ook heel bewust niet. Dan ligt mijn focus ergens anders, dat vertel ik dan wel. En als het de spuigaten uitloopt, liefde gaat door de maag en via het echtelijk bed, lekker praktisch ?.

Compliment

Alle gekheid op een stokje. Het belangrijkste is complimenten geven. Van het grote geheel: ‘wat was het gezellig samen eten’ tot de details ‘de kaneel maakt het gerecht helemaal af’.

Daarbij is complimenten ontvangen ook een kunst. Zeg niet bij het ontvangen van een compliment ‘ja maar…’ of haal niet je schouders op. Dat is de manier om onbewust de ander naar beneden te halen en het zelfde als accent leggen op verkeerd bestek of taalvouten in een blog.

Vind je complimenten maken moeilijk? Leg dan eens het accent op alles wat goed gaat. Daar vind je de complimenten, ze liggen echt voor het oprapen.

Wat is het leukst compliment dat jij ooit gehad hebt? Kon je er ook van genieten?

Schrijf het in het reactieveld hieronder en laat mij en de lezer meegenieten met jouw complimenten en ervaringen.

En dan nu proost: Op jou, omdat jij het waard bent, tenslotte heb je dit hele blog gelezen ?

Op jouw complimenten!

Michaela Wierdsma

Michaëla Wierdsma, Stok achter de Deur Coach

Foto: Brooke Cagle on Unsplash

4 gedachten over “Complimenten zijn eenvoudig en doeltreffend!”

 1. Lastug die taalvouten?. Ik kom ze heel vaak tegen in mijn werk. Probeer dan de goede dingen uit de tekst te halen en aan te voelen hoe het bedoeld is. Perfectionisme is mijn valkuil. Elke dag even benoemen wat er goed gaat helpt.

  1. Michaëla Wierdsma

   Het is een goede aanvulling om perfectionisme bij complimenten te benoemen, omdat je dingen ziet die niet helemaal goed zijn. De kunst is dan om juist het goede te zien. En als je last hebt van perfectionisme, realiseer je dan dat perfectionisme kan een valkuil zijn Margriet, het is ook een manier van uitstellen. De vraag is dan wat er meer speelt.
   Elke dag benoemen wat goed gaat is een mooie start.

 2. Ik besef me, door dit artikel, dat ik me gelukkig mag prijzen met zo veel positieve mensen om mij heen. Ik krijg dagelijks complimenten.
  Ik geef ze ook dagelijks, dat is belangrijk. Ik geef er een ander en mijzelf een goed gevoel mee. Een relatie groeit erdoor er ontstaat vertrouwen;

  Maar ik sta mijzelf ook toe om af en toe even heerlijk te klagen, dat kan enorm opluchten. Daarbij wel in het oog houden dat ik niet in het geklaag blijf hangen. De 5 minuten klaagronde ofzo.

  Gisteren kreeg ik nog een heerlijk compliment van een klant. Ze zei: “Wat zie je er vandaag toch weer prachtig en stralend uit! Dat is de laatste tijd altijd zo.”

  Leuk als een klant zo spontaan is. Ik heb haar vriendelijk bedankt 🙂

  1. Michaëla Wierdsma

   Mooie aanvulling, de 5 minuten klaagronde. Een klant adviseerde ik een zeur half uur. Alles wat er die dag gebeurt naar de volgende ochtend om 7.45 uur. Dan een half uur mogen zeuren. Dus als ’s middags het net regent terwijl je op de fiets stapt en een lekke band hebt, mag je daar de volgende dag pas over zeuren.

   Het was haar 1 keer gelukt om een 20 minuten te zeuren. Daarna hooguit 5 minuten. Door het vaste tijdstip, bleef er weinig over om te zeuren en te klagen.

   Mooi joh, die complimenten, je hebt ze met recht ontvangen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vrijmoedig Leven

Erkenning

Erkenning is wat iedereen nodig heeft. Van anderen, maar vooral van zichzelf. Een open en oprecht blog over onzekerheid en meer van dat soort gedonder.

Lees verder »
Scroll naar boven