Community, woongroep of buren plus: het verschil
Community wonen, zoveel mensen zoveel wensen
‘Welke woonvorm zou jouw voorkeur hebben?’ Het is een van de vragen die ik stel in mijn workshop ‘Wonen in een community – de basis’. Het antwoord hangt natuurlijk af van je persoonlijke wensen.
Wil je veel contact, ben je gesteld op je privacy, werk je buitenshuis of wil je juist je inkomen in de community verdienen? Ben je van het spullen delen en wat dan wel en wat niet? Wil je een gezamenlijke moestuin en hoeveel tijd wil en kun je besteden aan activiteiten voor de groep? Daarnaast heb je nog huur of een eigen huis, of gemengd: eigen huis op gehuurde grond. Ook zijn er permanente en tijdelijke projecten. De variatie is oneindig.
Om daar toch wat structuur in aan te brengen deel ik de huidige communities in drie groepen. Van intensief contact naar minder contact.
1. Woongroep
Het gemeenschappelijke van een woongroep is dat iedereen een eigen privé ruimte heeft waar je je terug kunt trekken.
De verschillen komen daarna: sommige woongroepen hebben alleen een eigen slaap/zitkamer en andere woningen hebben daarnaast een eigen badkamer en/of een kitchenette met een gezamenlijke woonkamer en keuken. Het lijkt wat meer op een studentenhuis. Ieder kookt voor zichzelf met soms gezamenlijk producten. Hoeveel potjes zout heb je tenslotte nodig! Onderlinge activiteiten zijn spontaan. Er zijn wel basis afspraken over schoonmaak en onderhoud van de gezamenlijke ruimtes.
Er zijn ook woongroepen waar gezamenlijk wordt gezorgt voor ontbijt, lunch en diner. Een van de bewoners is dan de kok, al dan niet met een assistent. Er wordt gezamenlijk ingekocht en de taken die in de woongroep zijn worden verdeelt. Het is een intensievere vorm van wonen waarbij een gezamenlijk doel de verbinding is. Er wordt veel samen gewerkt en er is een verplichte bijdrage in geld en/of in tijd.
Het doel van een woongroep is de verbinding met elkaar. Op verschillende manieren wordt daar zo vorm aan gegeven. Ook daarin zijn veel variaties zoals:
– elke dag om 12.30 uur is er soep, wie wil schuift aan
– door de week samen avondeten, bij toerbeurt kookt een bewoner
– om 10.00 uur is er koffie of thee, bij toerbeurt door een groep een week georganiseerd
– het gezamenlijke doel maakt dat een ieder er inkomen uit haalt, een soort zakgeld
– een deel van je inkomen verdien je door je werkzaamheden voor de woongroep, waaruit kost en woning wordt betaald
– een deel van je vrije tijd gebruik je voor de woongroep.
2. Community of woongemeenschap
Bij een community of woongemeenschap heeft elk huishouden zijn eigen voordeur met een relatief complete woning. Het zijn vaak relatief kleine woningen en er zijn gezamenlijke ruimtes voor bijeenkomsten, een fietsenstalling of een schuur. De (moes)tuin is van iedereen al hebben de meeste woningen een eigen stukje bij hun huis. Een aantal spullen kunnen worden gedeeld. Ook hier zijn uiteraard variaties, gezien de grote van de community en de grond. Denk aan:
– logeerruimtes
– gezamenlijke keuken voor bijeenkomsten
– ruimte voor wasmachines en was drogen
– schuur met tuinspullen
– picknick tafels
– kapel of stilte ruimte
– atelier of werkplaats
– gezamenlijke energievoorziening
– flexwerk plekken
– te verhuren ruimtes
– auto delen
Het gezamenlijke zit vooral in de missie en visie van de community en het gebruik van ruimtes en gebouwen waaruit weer verbindingen ontstaan. Het delen van spullen is een pré. Soms zijn er gezamenlijke aankopen, soms worden eigen spullen aan de community ter beschikking gesteld zoals (tuin)gereedschap. Er is meer contact en betrokkenheid dan in een gewone buurt en er zijn activiteiten die men samen doet. Het is minder intensief samen dan bij sommige woongroepen.
3. Buren plus
Buren plus is een lichtere variatie op de community. Er zijn meestal geen gemeenschappelijke gebouwen, tuin of spullen. Er is wel een gemeenschappelijke visie en vaak zorg naar elkaar. Door minder gezamenlijk bezit te hebben, is er ook minder overleg daarover. En ook hierin zijn variaties.
– klusdagen voor wat er wel gezamenlijk is, zoals parkeerplaats, fietsenstalling, paden naar de huizen
– thema dagen welke de visie en missie ondersteunen
– zorg voor elkaar
– spontane activiteiten
Het lijkt wat op het ‘noaberschap’ van weleer. Je hebt je eigen privé leven bij ziek en zeer sta je voor je buren klaar.
Zwart wit
Het is niet zo zwart wit als hier omschreven. Er is nogal wat variatie en ook kan het per samenstelling van bewoners wisselen.
In gesprek met een woongroep bewoner gaf zij aan dat door de wisseling van bewoners er meer, minder of ander contact was. Met periodes van gezamenlijke diners, spelletjes avonden tot eens in de twee maanden een overleg.
Het scheelt ook of het huur of koopwoningen zijn en ook de samenstelling van de groep. Bij huurwoningen zie je dat als de kinderen de deur uit zijn, er verhuisd wordt naar een kleinere woning in de community om ruimte te maken voor gezinnen. Ook zijn er communities waarin de huizen zelfs kunnen veranderen met een kamer erbij of juist er weer af. Dergelijke constructies vind je terug in de missie en visie van een community.
Voorbereiding
Wonen en leven in een community behelst veel meer dan de woning. Je droom, waardes, wensen en levensinstelling zijn minstens zo belangrijk om deze vorm van wonen tot een succes te maken. Door de woningnood zijn mensen eerder geneigd tot een dergelijke manier van wonen over te gaan. Het community stuk wordt er ‘even’ bij gedaan. Dat kan leiden tot frictie of frustratie met alle gevolgen van dien.
Mijn tip is dan ook: bereid je voor. Bezoek verschillende open dagen van communities. Lees over deze manier van wonen en leven, download mijn gratis e-boek en neem actief deel aan de basis workshop ‘Wonen in een community’.
Op die manier ontdek je waar jij energie van krijgt, wat bij jou past en hoe je de volgende stap in dit woonproces zet. En wie weet past anders wonen bij jou.
Een goede voorbereiding is het halve werk!
Hartegroet,
Michaëla Wierdsma
Foto door: John Cameron op Unsplash
PS: regelmtig geef ik weer de workshop Wonen in een Community – de Basis. Hierin komen de verschillende vormen van wonen in een community aan bod. Zou jij ook in een community willen wonen of wil jij zelf een community beginnen? Dan is dit de workshop voor jou. Ontdek wat voor jou je fundament voor fijn samen wonen en leven is.