Community leven: waar een ieder tegenaan loopt

De 3 onderdelen onder de paraplu van communicatie

Afgelopen zomer hadden we open dag in de community waar ik woon. Super leuk, de buren met het voedselbos waren erbij betrokken, er waren rondleidingen en vier mini lezingen. Ik deed een mini lezing over community leven. Tot mijn verrassing waren er wel 25 belangstellenden, bijzonder leuk.

Al de leuke kanten van een community vind je op elke community website: gezellig, gezamenlijk doel, spullen delen, spiritualiteit, kampvuur of samen eten. Dit kaart ik zeker aan in zo’n mini lezing. En ook dé drie redenen waarom een community klapt.

En toen kwam de vraag. ‘Waar loop jij tegenaan met het wonen in een community’. Tja. Het is een eenvoudige vraag, het antwoord is niet zo eenvoudig. De vraag is namelijk of dat waar ik tegenaan loop zozeer met het wonen in een community te maken heeft, een andere groep mensen of juist met een andere levensfase.

De tegenvraag is dan ook: ‘waar loop jij tegenaan als je in een groep samenwerkt of ermee omgaat?’ Denk aan familie, gezin, collega’s, bestuur van de voetbalclub, groepslid van ouderraad of welke groep dan ook. Dat waar je daar tegenaan loopt, loop je mijns inziens ook in een wooncommunity tegen aan. Het werd even stil na dat antwoord.

Voor mij persoonlijk is het een combinatie van levensfase, verwachtingen, aannames en communicatie. Met communicatie is het meeste gezegd. Stel je maakt een afspraak om een wand groen te schilderen. Welke groen is dat dan? Is het mosgroen, appeltje groen, dennengroen, Zaans groen, licht groen of meer richting turquoise? Voor de groene wand kun je allerlei andere voorbeelden geven:

spullen delen
afspraken voor tuinonderhoud
het herinrichten van de woonkamer
vergader tijden
geld issues
vrijwilligers ontvangen
je huis open stellen
– ……

Verwachtingen

Verwachtingen en aannames liggen onbewust op de loer. Als er afgesproken is om 20 uur te vergaderen, kun je aannemen dat een ieder er vijf minuten eerder is zodat je om 20.00 uur kunt beginnen. Het kan ook zijn dat iemand aanneemt dat 20 uur de tijd is om binnen te komen. Zo zijn er talloze onuitgesproken en vaak onbewuste aannames en verwachtingen. Door hierover met elkaar in gesprek gaan voorkomt het allerlei spanningen in een community.

Levensfase

Naast verwachtingen is de levensfase waarin je als mens zit ook van invloed op het leven in welke community dan ook. Als je al 30 jaar bij een bedrijf werkt, heb je alle vernieuwingen al gezien. Oude wijn in nieuwe zakken zeg maar. Dat kun je wel verzuchten, het remt wel het enthousiasme van de ander. Evenals dat iemand iets geheel nieuws denkt te bedenken, zonder zich af te vragen of het al niet eerder met een andere kleur groen is gedaan.

Ook dan heb je het over communicatie, verwachtingen en aannames.

De grootste uitdaging voor mij is toch de levensfase. Zolang mijn kinderen nog thuis woonden en manlief ploegendiensten liep, werd mijn agenda door hen bepaald. Nu is dat anders, kan een maandag een ‘vrije’ dag zijn. In plaats van om acht uur aan het werk te gaan, begin ik de dag met zwemmen of wandelen en dan eens ontbijten en dan aan het werk (of niet). Ongeacht welke dag van de week het is.

Zo kwam ik in interviews bij andere communities over dit onderwerp een aantal uitspraken tegen die ook onder levensfases vallen:

Daar heb ik geen tijd voor, er zijn ook nog mensen die moeten werken’
‘Met jonge kinderen in huis, lukt het me echt niet’ .

‘De groep verwacht dat ik meer doe omdat ik part-time werk, naar de keuze die daarachter zit werd niet gevraagd’.

Interesse

Het hebben van interesse in elkaar, belangstelling tonen voor elkanders leven en welzijn draagt bij aan een goede community. Soms lukt dat gewoon niet. Geen tijd of geen interesse in bepaalde personen. Dat kan. Dat erkennen en daar over communiceren, hoe minder leuk dat ook kan zijn, geeft begrip, minder ergernis en een kleur groen die bijna iedereen past.

Kortom: het wonen in een community is voor mij een grotere uitdaging dan vooraf gedacht. Gelukkig houd ik van uitdagingen én zie steeds meer tinten groen die ook mooi zijn.

Op jouw levensfase!

Michaela Wierdsma

Michaëla Wierdsma
reflector| spreker | auteur | coach

Foto: door Vonecia Carswell on Unsplash

PS: regelmatig geef ik een workshop ‘Wonen in een community – de basis’. De eerstvolgende vind je op mijn website. Na afloop weet jij of je verder wilt met de gedacht om in een community te wonen of er zelf een te starten.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vertrouwen
Vrijmoedig Leven

Vertrouwen

Wat is de waarde van tijd? Wat is de waarde van werk? Wat is de impact van tijd en werk op het leven? Een interessante gedachtengang in dit blog.

Lees verder »
lezen
Community leven

Lezen en meer

Als begrijpend lezen even niet gebeurd zijn soms de gevolgen niet te overzien. Met deze grap werd duidelijk zichtbaar hoe vluchtig lezen je een slapeloze nacht kan bezorgen.

Lees verder »
Scroll naar boven