[et_pb_section bb_built=”1″][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text _builder_version=”3.6″]
3 vragen die je jezelf moet stellen voor groei
Van achter de feiten aanhollen krijg je geen betere conditie!
Deze uitspraak las ik op een tegeltjes kalender afgelopen week. Ergens achteraan hollen is frustrerend en vreet energie. Letterlijk is ergens achteraan hollen soms raadzaam om te doen: je kleuter rent ineens richting een drukke weg. Je sprintje is nog nooit zo snel geweest!
In overdrachtelijke zin is ergens achteraan hollen niet slim. Regelmatig kom ik ondernemers tegen die van hot naar her rennen omdat ze gehoord of gelezen hebben dat iets goed is voor hun business. Deze uitspraak was op het leven van Pelle geschreven.
Pelle is zelfstandig ondernemer, getrouwd, twee kinderen en sinds 3 jaar werkt hij voor zichzelf. Afgelopen jaren kwamen de opdrachten makkelijk naar hem toe, hij teerde nog op zijn oude netwerk. Sinds een jaar loopt het allemaal wat minder dus is hij bezig om zichtbaarder te worden. Pelle werkt zich een slag in de rondte. Hij blogt wel eens, doet ondertussen iets online, gaat naar netwerkevents en wil ook wel wat met facebooklive doen. Hij gaat van het ene over in het andere zonder het echt te af te maken. Nu wil hij podcasts gaan doen. In een gesprek gaf hij aan dat hij eigenlijk geen idee meer heeft wat hij moet doen. Hij holt overal achteraan en is totaal zijn richting kwijt en zijn energie is abnormaal laag. Om moedeloos van te worden.
Overzicht creëren
Pelle’s grootste probleem was dat hij geen overzicht meer had. Hij holde achter de feiten aan en wist niet hoe te stoppen.
Met 3 vragen, creëerden we de eerset stappen om overzicht krijgen:
- Wat wil je bereiken in je leven?
- Wat zijn je doelen in je bedrijf?
- Ben je bereid uit je comfortzone te gaan?
De eerste twee vragen leken makkelijk tot we ze gingen uitdiepen. ‘Ik wil gelukkig zijn’ is een te vaag antwoord bij vraag 1. Ook het antwoord op vraag 2 ‘ik wil 100.000 euro per jaar omzetten’ vroeg om uitleg.
Vraag drie werd snel beantwoord: ‘natuurlijk wil ik uit mijn comfortzone gaan’. Het terug krabbelen kwam op het moment dat ik een aantal suggesties deed om niet alleen richting te krijgen in zijn leven maar er ook naar te handelen.
- Eerder opstaan? Nee, ik ben een avondmens.
- Investeren? Nee, ik heb geen geld.
- Natuurlijk wil ik wel leren, maar ik heb niet zoveel tijd.
- Elke dag schrijven, waarover in vredesnaam?
- Een agenda bijhouden? Ik weet precies wat ik moet doen, het zit allemaal in mijn hoofd.
Zo waren er nog wat oriënterende vragen net zo lang tot Pelle doorhad dat hij voor alles wat anders zou zijn een reden had om het niet te doen. En ‘niet doen’ is blijven waar je bent binnen je comfortabele zone.
Uit je comfortzone
Deze confrontatie werd Pelle’s wake-up call. Voor het eerst nam hij zijn leven en zijn werk serieus. Ging hij bewust keuzes maken. Bij al zijn wilde plannen, weergaloze ideeën en potentiële uitdagingen legde hij ze naast de antwoorden op de eerste twee vragen.
- Past dit bij wat ik wil met mijn leven?
- Sluit dit aan bij de doelen die ik met mijn bedrijf heb?
Dit was pas uit zijn comfortzone stappen voor Pelle. Bewust keuzes te maken en stil te staan bij wat hij werkelijk wil. En stap voor stap ontdekte Pelle welke gewoontes succesvol bijdragen aan zijn leven.
Resultaat
Dat wil niet zeggen dat je je plannen niet mag aanpassen. Door heel bewust de plannen, ideeën en uitdagingen naast je eerder genomen keuzes te leggen, kies je bewust om wel of niet verder te gaan met dat plan.
Hoe bewuster je kiest, hoe groter de kans op gewenst resultaat is.
In de loop van de weken kwam er overzicht in zijn leven en leidden de keuzes die hij maakte naar het gewenste resultaat: meer focus met meer omzet en minder stress. Pelle werd een gelukkiger mens.
Wat is jouw keuze?
Wil jij achter de feiten aanhollen of kies je voor een stop moment en ga je hollen op je eigen pad? Durf jij de uitdaging aan en beantwoord je vragen 1 en 2? Durf jij ‘ja’ te zeggen op wat buiten je comfortzone ligt?
Vind je het spannend en weet je niet waar te beginnen? Kies dan voor een éénmalig gratis online gesprek waarin jij persoonlijke aandacht en tips krijgt om jouw levenspad te lopen. Mail naar michaela@michaelawierdsma.nl dan neem ik contact met je op.
Op jouw leven!
Michaëla Wierdsma
[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”3.6″]
PS: is een persoonlijk gesprek met mij buiten je comfortzone, bedenk maar zo, ik heb nog nooit iemand gebeten ?.
Foto: Paulo Vizeu on Unsplash
[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]
2 gedachten over “Comfortzone, durf jij er uit te springen?”
Dank je wel Renée voor je openhartige reactie. Het bioritme werkt voor een ieder anders. Het is ook een gewenning. Ik was noch een ochtend, noch een avondmens. Inmiddels ervaren wat het beste voor mij en mijn energie werkt door beide uit te proberen.
Dagelijks uit je comfortzone is op een gegeven moment ook een gewoonte. Je doet net ietsje meer en voelt nog redelijk vertrouwt. De 4e vraag voor jou is: wat doe je deze week werkelijk ver buiten je comfortzone?
Ik lees het graag 🙂
Mijn antwoorden op de vragen 1 en 2 zijn helemaal duidelijk. Bewust keuzes maken ligt al lekker binnen m’n comfortzone. 😉
Maar er blijft nog genoeg over, waardoor ik eigenlijk dagelijks ja zeg tegen dingen die buiten m’n comfortzone liggen. Inmiddels op mijn eigen manier. Hard vallen en moeizaam weer opstaan heeft mij namelijk geleerd dat de meer standaard, directe manier bij mij (te) vaak een averechts effect heeft.
Dat is op zich ook een heel nuttig inzicht! Zo werkt jouw eerste voorbeeld (eerder opstaan) voor veel mensen goed – voor mij blijkt luisteren naar mijn lichaam (bioritme) me op alle vlakken meer op te leveren.
De waan van de dag ( = het achter de feiten aanhollen) ligt altijd op de loer, dus mooi om er weer even … bij stil te staan. 🙂
Dankjewel!