Kan jouw business zonder sparringpartner?

“Ik doe alles alleen”. Sandra stortte haar hart uit in het Start Up gesprek. “Ik moet alles alleen doen en er is niemand die mij helpt, ik ben er zo moe van”. Er kwam een hele litanie aan problemen wat er niet goed ging in haar bedrijf.

 • er is niemand die mij steunt
 • ik moet zoveel doen dat het mij blokkeert
 • social media is een dingetje, ik heb er geen tijd voor
 • het lijkt wel of ik overal achteraan hol in plaats van het voortouw neem
 • ik heb moeite met ontspannen
 • mijn partner vindt dat ik maar wat anders moet doen

Na tien minuten onderbrak ik haar. Vertel eens wat wel goed gaat. Het was even stil. De ‘het-gaat-niet-goed’ modus  in haar business en leven moest even gereset worden. Voorzichtig begint ze te vertellen. Dat ze blij is als ze met klanten spreekt, ze helemaal enthousiast in haar werk op kan gaan, de voldoening als ze een opdracht heeft afgerond. En o ja, ze wordt zo blij van het zelf kunnen indelen van haar agenda.

Sparring partner

Kortom, ze doet werk waar ze blij van wordt, waar klanten tevreden over zijn, haar bedrijf groeit en ze staat nu voor nieuwe keuzes.

En daar zit ‘m de kneep. Voor de volgende stap heeft ze iemand nodig met wie ze kan sparren of samenwerken. Haar partner thuis is niet geschikt. Die ziet alleen maar een stresskip, die ’s nachts in bed ligt te woelen en niet voor leuke dingen in is.

Dus gezocht: een sparringpartner, een coach, een spiegel!

Waar vind je de juiste persoon of personen om mee te sparren?

Dat kan op verschillende manieren:

 1. Bij een cursus waarin je samen opdrachten moet uitwerken. Je leert elkaar en elkaars bedrijf kennen.
 1. Bij een netwerk event. Luister eens naar de mensen om je heen. Stel je kwetsbaar op en stel een vraag. Je ontvangt tips die je kunt uitwerken in je eigen bedrijf.
 1. Stel vragen op een sociaal netwerk. Bij LinkedIn groepen, in facebook groepen of op twitter bij #dtv (durf te vragen).
 2. Schakel een coach in. Een goede coach kijkt met jou mee en houdt je een spiegel voor. Wees duidelijk in je vraag én wees bereid om verder te kijken dan alleen je bedrijf.

Het grote probleem is dat het vinden van een sparring partner tijd kost. Tijd om een relatie op te bouwen, tijd om hun adviezen op te volgen en tijd om na te denken over je eigen bedrijf en de keuzes die je maakt.

En ja, je zult je neus stoten. Tijd investeren in een cursus, ontmoeting of persoon waar niet uit komt wat je verwacht. Dat is een risico. Echter, ondernemers weten wat risico nemen is en weten dat je zonder risico of foute beslissingen niet kunt ondernemen.

Als richtlijn houd ik zelf mijn ‘onderbuik’ gevoel aan. Zo zijn er bepaalde netwerken waar ik voor uitgenodigd word en niet meer naar toe ga. Bij sparring partners ervaar ik graag eerst hoe ze denken, wat hun humor is en hoe ze reageren op mij. Met sommige mensen is er gewoon geen klik, hoe leuk, succesvol of enthousiast ze ook zijn.

Moment van komen en gaan, ook bij business partners

Niet iedereen is een ‘blijvertje’. Dat hoeft ook niet. Voor en tijdens het schrijven van mijn boek ‘Smelt die ijsberg!’ had ik intensief contact met Josine van de Nobelen van Nobel Analytics. Na het uitkomen van onze boeken hebben we dat bewust op een lager pitje gezet. Het wat verder afstand nemen van elkaar creëerde ook ruimte in het verder ondernemen.

Zo heb ik ook in ‘mastermind’ groepen gezeten. We gingen niet altijd gelijk op in onze business maar konden goed sparren, ieder vanuit zijn kennis. En op een gegeven moment gaat een ieder zijns weegs. Het mooie van social media is dat we elkaar blijven volgen en steunen, maar dan op afstand.

Soms is er die rijkdom, die klik, die aanvulling. Er ontstaan nieuwe vriendschappen of een samenwerking die aanvullend is. Dat is dan de rijkdom van je tijdinvestering en dat is niet in waarde uit te drukken.

Richting geven

Sandra koos voor het Coachintg traject van Stok achter de deur Coach. Dit om in relatief korte tijd weer richting te geven aan haar bedrijf en privé leven. Het open staan voor andere sparringpartners werd een onderdeel van de keuzes waar ze voor stond. Zes maanden na de Start Up maakten we de balans op.

Sandra straalde, het resultaat van de coaching was geweldig. Ze begon te vertellen over alle leuke dingen die nu gebeurden, een nieuwe businesspartner waar ze in mee in contact is, beter betalende klanten en dan giechelt ze: ‘ik woel nog steeds in bed, maar niet meer van de zorgen’.

Wil jij ook zo’n positieve wending in je bedrijf, schrijf je dan in voor het Start Up gesprek en leg je vraag voor. Je ontvangt gelijk een aantal implementaties om richting te geven aan je leven.

Op jouw succes!

Michaela Wierdsma

Michaëla Wierdsma

NB: bij een cursus heb ik Jan Everts ontmoet van www.websitedienstverlening.nl. Er is  een samenwerking ontstaan om www.ilovelife.nl  en michaelawierdsma.nl uit te bouwen. Het leidt tot mooie ontwikkelingen, ook in ieders eigen bedrijf. Echt top!

4 gedachten over “De business waarde van een sparringpartner”

 1. Michaëla Wierdsma

  Zo werkt dat inderdaad Hester, er is vertrouwen over en weer. En soms is het zo dat je ook in elkaars privésfeer komt. Dat is prima als het het zakelijke niet hindert. Fijn dat je zulke mensen hebt gevonden. Gelijk ook je ambassadeur. Goed bezig.

 2. Ik heb een goede vriendin die ook onderneemster is en wij liggen qua ondernemen en privé goed op één lijn. Wij praten regelmatig over wat ons in onze onderneming bezig houdt en we zijn ook elkaars ambassadeurs. Dat voelt heel fijn en goed. Ze stelt ook wel eens kritische vragen en dat zet je weer even aan het denken. Ook haar vriend is ondernemer en met hen voel ik me heel erg op mijn gemak en goed en we stimuleren elkaar ook in het ondernemersschap. Dat vind ik heel mooi!

 3. Haha, wat leuk dat ik genoemd word in jouw blog!
  Jazeker, er zijn sparringspartners ‘voor het leven’ en sparringpartner voor speciale projecten. Het allerbelangrijkste is dat je elkaar vertrouwt want daardoor kun je open en eerlijk naar elkaar zijn. En dat was in onze relatie zeker! Ik ben nog steeds heel erg dankbaar dat wij ‘samen’ ons boek geschreven hebben.
  In onze samenwerking vond ik het fantastisch hoe goed jij, Michaëla kon plannen en vooruit kijken. Of eigenlijk leerde ik oa. van jou om vanaf de opleverdatum achteruit te kijken; het betere plannen.
  Je bent een echte doorzetter! Heerlijk om je nog te volgen!
  Knuffel van Josine

  1. Michaëla Wierdsma

   Ha Josine, dat is gelijk de meerwaarde. Van elkaars kennis en kunde gebruik maken. Als ik het even niet meer wist was daar de oppepper van jou. Dinsdagochtend 6 uur skype! Nog steeds vroeg aan het werk daardoor. Je boek “Master je website” weer aan het herlezen voor mijn nieuwe toko. Even checken of ik niets vergeet. Leuk toch! Fijne week en knuf terug. Michaëla

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoge standaard
Community leven

Hoge standaard

Hoe hoog leg je de lat? Wat als je ‘m niet haalt? En wat is eigenlijk standaard? Het zijn allemaal vragen die je tegenkomt als je met een groep mensen samenwerkt.

Lees verder »
Scroll naar boven