Het inzicht van de tandarts
Naar de tandarts. Meestal is dat een familie uitje, gezellig met z’n allen. In de wachtkamer bijpraten en high-five als je weer met de complimenten voor gezond tandvlees de deur uitgaat.
Gisteren was ik er onverwachts. Kiespijn. Helaas niet de eerste keer aan die kant. Noch op foto’s uit 2016 en juni 2019 is iets te zien. Ook gisteren niet. Tandvlees is gezond, geen barsten, geen gaatjes, alleen een vreemde klank. En pijn natuurlijk.
Nu heb ik een tandarts die verder kijkt dan naar het gebit. Hij is bekwaam in zijn vak, en kijkt naar de connectie tussen gebit, voeding en de omgeving waarin jij als patiënt verkeerd. Het behandelplan voor mijn kiespijn is dan ook gericht op meer dan de kies.
Met een overvolle praktijk vroeg ik hem hoe hij het volhoud. Ik kon pas om 18.30 uur bij hem terecht en ik weet dat hij ook patiënten op zaterdag opereert. De clou zit volgens hem in het hebben van betekenis voor de patiënt. Niet zozeer amalgaam verwijderen of poetsinformatie geven, maar het totaal plaatje onderzoeken. Om naast gebitsbehandelingen ook wegen tekunnen laten zien die mensen zelf kunnen bewandelen om gezonder te worden. Het geeft hem energie om zo van betekenis te zijn voor zijn patiënten.
Duurzaam leven is betekenisvol leven
En dat is waar het volgens mij in het leven om draait: van betekenis zijn. Een betekenisvol leven is een duurzaam leven.
Kun je je voorstellen om werk te doen en de betekenis daarvan kwijt te zijn?
- Je hebt jaren geneeskunde gestudeerd en bent vooral pillen aan het geven zonder tijd te hebben om de oorzaak van het probleem te onderzoeken?
- Je bent boer en merkt dat alles draait om productie en niet om het welzijn van je vee en de grond die je beheert?
- Je bent onderwijzer en bent heel veel uren kwijt aan het leerlingvolgsysteem en niet aan het onderwijzen van je klas?
- Je werkt bij een bank en moet elke minuut verantwoorden?
- Je bent wijkverpleegkundige en je hebt geen tijd meer voor het verhaal van de patiënt?
Hoe betekenisvol is je werk en leven dan nog? Hoe lang houd je dat vol? Gezien de grote aantallen van psychische aandoeningen bij de beroepsziekten is het wegvallen van betekenis hebben met je werk een belangrijk onderdeel. Bijna een kwart van de ziekmeldingen in 2017 valt onder overspannenheid en burn-out!
Waarom
Dan kom ik weer terug bij de ‘waarom-vraag’. Waarom doe je wat je doet? En waarom zou je kiezen voor de Lekker Leuk Duurzaam levensstijl?
Het is een vraag die je alleen zelf kunt beantwoorden.
Zelf kies ik voor deze levensstijl omdat het mij meer rust geeft, meer tijd voor relaties, ontspanning en een betere gezondheid. En bovenal geeft Lekker Leuk Duurzaam betekenis aan mijn leven en dat van anderen. Laten zien dat duurzaam leven meer is dan biologisch eten en de kachel een graadje lager. Het is grappig, uitdagend, inhoudelijk en betekenisvol. En het heeft een gigantische bonus: het is beter voor de aarde.
Halleluja, zou ik bijna zeggen. Bijna. Nu nog de betekenis van die kiespijn herleiden en vooral, de oorzaak van de pijn weghalen. Want zonder pijn kan ik van nog meer betekenis zijn voor de community van Lekker Leuk Duurzaam.
Wat is voor jou een betekenisvol leven? Ik ben heel benieuwd en zie graag je reactie in het veld hieronder.
Op jouw betekenis!
Foto: Ani Kolleshi on Unsplash