Afronden van processen
Wat een wooncommunity en adoptie met elkaar gemeen hebben
In september van dit jaar heb ik na ruim 26 jaar het adoptieproces van onze dochter kunnen afronden. Ze is geboren in Indianapolis in de USA en we gingen terug naar haar geboortegrond en ontmoeten haar geboortefamilie. Bijzondere ontmoetingen met een lach, een traan, gepraat en veel leuke dingen doen.
Thuis gekomen waren er vele vragen over hoe het was en wat het met mij als adoptiemoeder deed. Er kwam onverwacht één woord in me op: afronden. De tijd met de geboortefamilie waren alsof we een prachtig kunstwerk waar jaren in opdracht aan gewerkt is konden presenteren. Mijn belofte bij de adoptie aan de geboortemoeder was: dat op een dag onze dochter zich fysiek weer zou kunnen verbinden met haar op het moment dat dochterlief er aan toe was. ‘Dit is het kunstwerk, ik heb alles gedaan wat in mijn vermogen lag, nu is het aan jou om die verbinding te koesteren’. Kortom: het was een proces van afronding.
En zo zijn er dagelijks afrondingen. Het gaat meestal geleidelijk. Kleine en grote dingen. Het afvinken van een boodschappenlijstje, proces van ‘wat eten we deze week’ met boodschappen doen en opruimen. Tot activiteiten die meer tijd hebben gevergd, zoals het organiseren van een reünie, een vakantie of het opzetten van een community. Na het feest is het opruimen, al dan niet met een drankje of taart.
Wooncommunity
Zo kent het opzetten van een wooncommunity veel processen die gelijktijdig lopen en soms korter of langer duren. Ik werd gevraagd om een potentiële groep bewoners van een Tiny House project een workshop te geven over het wonen in een community. De initiatiefnemers zaten aan het eind van een vergunning proces en zochten nieuwe bewoners en extra menskracht bij de volgende stappen. In het lange proces kwam een duidelijke nieuwe stap.
Het is goed om processen die lang duren in overzichtelijke stukken bewust af te ronden. Dat kan met koffie en taart of zoals bij ons met een ‘rootsreis’, maar uiteraard ook zonder dat. Door het af te ronden geef je jezelf en anderen de kans om verder te gaan met hernieuwde energie. De workshop met potentiële bewoners gaf de initiatiefnemers en aspiraten niet alleen extra informatie over elkaar maar ook energie om dit lange proces vol te houden. De initiatiefnemers kwamen via mijn workshop ‘Wonen in een community’ bij mij terecht. Deze workshop was op maat gemaakt voor hun groep.
Wil jij in een community wonen of er een opzetten? Dan is mijn workshop voor jou geschikt. Binnenkort geef ik de workshop met een potluck in Koedijk. Meld je aan via deze link. Wil je een op maat gemaakte workshop voor jouw initiatief neem dan contact met mij op. We gaan ontdekken of ik jou daar bij kan helpen.
Voor nu, geniet van alle processen waar je in zit en rond ze af op een manier die bij jou past.
Op jouw proces!
Michaëla Wierdsma
reflector| spreker | auteur | coach
Tip: als je aan een groter of langer proces begint, weet je vaak al van te voren de keerpunten in het proces. Noteer deze keerpunten in je stappenplan en zet ze, indien mogelijk, in je agenda zodat je het afronden daarvan bewuster ervaart. Het is een manier om langere processen vol te houden.
Foto: via Pexels
2 gedachten over “Afronden van processen”
Hi Michaela, wat mooi hoe je je rol als adoptieouder omschrijft en je proces van afronding. Vooral deze zin spreekt mij, was zelf al heel jong pleegkind, heel erg aan. “Dit is het kunstwerk, ik heb alles gedaan wat in mijn vermogen lag, nu is het aan jou om die verbinding te koesteren”. Dankjewel dat je dit deelt! Wilhelmus
Dank Wilhelmus voor je lieve reactie. Wat fijn dat dit je aanspreekt. Als pleeg- of adoptiekind heb je een bijzondere ‘rol’ in het leven van ouders. Dat geldt denk ik ook voor stiefkinderen waar je zeker als ze lang in je leven vertoeven een bijzondere rol in kunt spelen. Met biologisch eigen kinderen is er wellicht ook een moment van afronden. Tijd om ze los te laten oftewel anders vast te houden. Wellicht ook herkenbaar voor jou. Fijne dag mét glimlach, Michaëla