Kleine moeite groot plezier


Daar stond ik laatst aan het eind van de dag in de supermarkt. De groenten en fruit met een vlekje ging zo de container is. Ook de tomaten die in een doosje met een zakje verpakt zaten. Eén rotte tomaat en het hele doosje verdween.

Nee mevrouw, u mag dit niet meenemen, ook niet met korting. We mogen het niet meer verkopen. Dat is bedrijfspolicy’ werd er gezegd. Wat zonde toch.

Voedselverspilling is een serieus wereld probleem. Ongeveer een derde van al het voedsel dat geproduceerd wordt, gaat verloren volgens onderzoekers. Verlies bij productie, vervoer, bij de aankoop en daar waar het gegeten zal worden.

Jaarlijks beland per persoon zo’n 34 kilo van alle bruikbare voeding bij het afval. Denk daarbij ook aan zuivel en olie.

Invloed

Als consument heb je invloed op voedselverspilling, ook bij supermarkten.

  1. Koop geen producten die van verwegistan komen. Tijdens vervoer gaat heel veel verloren. Hoe dichter bij huis je koopt, hoe minder er verloren gaat zowel aan voedsel als energie.

  2. Koop alleen onverpakt voedsel. Als er al een rotte tomaat is, wordt er slechts 1 weggegooid en niet een heel doosje. En echt, zelf je groenten voor soep of macaroni snijden is echt niet zoveel werk en het is dan echt vers.

  3. Koop zoveel mogelijk van het seizoen en lokaal. Seizoen groentes zijn minder kwetsbaar dan tomaten die ingevlogen worden uit Afrika.

  4. Koop alleen wat je echt nodig hebt, hoe leuk die aanbieding van 2 halen 1 betalen ook is. Als je dat tweede product niet opeet, ben je en net zo duur uit en je verspilt groenten.

  5. Kun je het toch niet laten die aanbieding, geef het weg die extra komkommer of brood. Met een aantal personen is er al een levendige ruilhandel ontstaan. Zo kreeg ik eens een bakje met gekookte bonen mee. Iets teveel gekookt en daags erna niet thuis. Ze gingen zo bij mij de soep in en de gever kreeg ze retour in de vorm van een potje pompoensoep.

  6. Bedenk vooraf hoe je iets kunt hergebruiken. Als je toch gaat frituren, frituur dan met vet dat hard wordt als het afkoelt. Je kunt er eenvoudig met pinda’s en zaad vetbollen voor de vogels van maken.

  7. Restje van de warme maaltijd kun je als lunch gebruiken en restjes lunch bij de warme maaltijd. Of bewaar de restjes voor de ‘kliekjes’ dag.

Uiteraard is het zelf kweken van je groenten een optie. Dan is het vervoerscircuit nog kleiner. Heb jij net als ik twee linkerhanden op het gebied van groenten en fruit kweken of gewoon er geen tijd voor, dan zit er niets anders op dan je eten te kopen.

Energie

Voedselverspilling is niet alleen een verspilling van voedsel, maar ook van energie. Het veroorzaakt volgens milieu centraal ongeveer 1,5 procent van de totale jaarlijkse uitstoot van broeikasgassen van de gemiddelde consument.

Dat je voedsel weggooit, daar ontkom je niet aan. Aardappelschillen kun je nog soms bij een boer kwijt, maar de sinaasappel- of bananenschillen? Gelukkig is daar de compostbak en wordt het weer compost.

Jij hebt vast ook nog creatieve tips om voedselverspilling tegen te gaan. Graag lees ik die in het reactieveld.

Op jouw creativiteit!

Michaela Wierdsma

NB: invriezen kan natuurlijk ook. Ik heb echter de vriezer uitgedaan, dus dat is dan even geen optie voor de vriezerlozen onder ons.

Foto:  Laura Mitulla on Unsplash

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven