‘Al zo lang bij elkaar, hoe houd je het vol en hoe houd je het leuk’ hoor ik regelmatig. Zeker in de periode dat de huwelijken en relaties om ons heen stranden. Deze week ben ik 30 jaar getrouwd en ja, ik heb het nog steeds leuk, heel erg leuk zelfs.

Woorden als verbinding, vertrouwen, respect en loslaten komen in gedachten. Maar of dat het is? Na bijna 32 jaar samen kijkt mijn man nog steeds vol liefde naar me. Dat laat ik lekker over me heen komen. Moet ik hem dan ‘wakker’ maken en al mijn minder leuke trekjes vertellen. Die kent hij heus wel net zoals ik zijn minder leuke trekjes ken (echt die geijkte grapjes of maar eens in de week scheren….)

Een goede relatie is een keuze30 tips goede relatie

Een keuze van beide personen wel te verstaan. Je kiest zelf de bandbreedte in een relatie. En wat voor het ene stel prima is, is voor een ander stel een ver-van-mijn-bed-show. Op momenten dat de bandbreedte opgerekt of juist versmald wordt ga je in gesprek.

Gewoon praten zonder te verwijten.

En dan ineens is er die sleur.

Al 32 jaar samen, je kent elkaar door en door. De verliefdheid is ver te zoeken, allerlei levendigs en schoons loopt je terrasje voorbij. Wil ik dit nog, die sleur, diezelfde persoon? Is er nog iets beters, lekkerders of mooiers buiten hem of haar?

Ja, natuurlijk is dat er. Op de roze wolk van verliefdheid zie je al het mooie in een ander persoon. Die ruikt anders en het is een avontuur van ontdekking. Dat is de zon en je huidige relatie is een regenbui of zelfs storm. Een verschil van zomer en winter. Dat jezelf wellicht de winter bent zie je dan niet meer.

Je kunt 3 dingen doen;

 1. Je blijft in je huidige relatie en je kwijnt weg in je wintermodus verlangend naar de zon, met stille verwijten naar je partner
 2. Je gaat de zon achterna en zet een streep onder je huidige relatie. Vrijheid denk je.
 3. Je gaat in gesprek met je partner over je relatie. Oei, dat is lastig, wanneer was je voor het laatst echt in gesprek?

30 tips voor een goede relatie

Is het nog niet zover om de stekker uit je relatie te trekken dan zijn deze 30 tips een aanrader voor een goede relatie.

Ook als je met je nieuwe zonnetje in zee gaat, het wordt namelijk weer herfst!

 1. Bezint eer ge begint. Dat geldt zeker voor een relatie of huwelijk. Verkeer een tijdje in elkaars nabijheid, tast af wat de ander leuk vindt, wat jij leuk vindt en hij/zij niet.  Praat met elkaar, de ander kan geen gedachten lezen.
 2. Houd je eigen bezigheden: werk, hobby’s en vrienden. Het houdt het onderlinge gesprek gevarieerd.
 3. Vindt gezamenlijke activiteiten buiten je werk en hobby’s om. Dat zijn de momenten waarop je even samen bezig bent in plaats van met alles en iedereen.
 4. Respecteer elkaar, ook als je het niet eens bent met de ander. Kijk naar de overeenkomst in plaats van dat je op je eilandje van gelijk hebben blijft staan. Er zijn altijd overeenkomsten tussen eilanden.
 5. Ga nooit de deur uit met ruzie. Je weet nooit wat de dag brengt. Zeg elke dag dat je van de ander houdt, ook als je ruzie hebt. Eén ruzie is nog niet minder houden van.
 6. Heb humor met elkaar. Wie kent niet die stellen die met één woord een giechelbui krijgen of elkaar weer verliefd aan kijken. Humor houd het luchtig, vrolijk en geeft geweldige energie.
 7. Heb je eigen lied en zing het regelmatig samen. Het maakt niet uit als je niet als een nachtegaal kan zingen. Soms is het een song welke een hit was toen je elkaar leerde kennen, soms is het een tekst die op jullie relatie slaat.
 8. Zie de schoonheid van je partner. Ook ’s ochtends vroeg zonder make-up of na een zweterig uurtje sporten. Ook met hangborsten of een rug vol haar. Je word er zelf ook niet jonger en mooier op.
 9. Geef elkaar elke dag een compliment. Herhaling in complimenten wordt pas vervelend als het elke dag hetzelfde is. Houd de complimenten gevarieerd, maar wel oprecht.
 10. Laat elkaar vrij. Je hoeft niet 10 keer per dag te bellen of ‘whats’ appen. Geen bericht goed bericht. Je hebt elkaar nog wat te vertellen als je thuiskomt.
 11. Ontwikkel je persoonlijkheid en houd elkaar op de hoogte. Blijf in gesprek en ga niet te snel. Jouw enthousiasme voor een cursus, boek of nieuwe workout is niet die van de ander. Zijn/haar enthousiasme voor jouw nieuwe passie heeft ook tijd nodig om te groeien.
 12. Houd de sleur buiten de deur. Doe eens wat onverwachts; organiseer een picknick in de tuin, houdt een pyjamadag, ga naar een concert of wandel over het strand onder een paraplu terwijl het niet regent.
 13. Verander de ander niet, dat gaat niet lukken. Verander jezelf, wie weet veranderd de ander mee. Accepteer elkaar zoals je bent.
 14. Onthoud waarom je ooit verliefd werd op je partner. Houd die kwaliteiten voor ogen en zie welke er nog bij gekomen zijn. Kijk eens naar je partner en zie alleen zijn/haar kwaliteiten, ervaar dat verliefde gevoel van toen.
 15. Trek 1 lijn wat betreft de opvoeding van de kinderen. Discussieer zonder dat de kinderen erbij zijn. Niets is zo funest voor je relatie als tegen elkaar uitgespeeld te worden door je kind.
 16. Heb gezamenlijke dromen en maak daar doelen van. Van een nieuwe auto tot een wandelvierdaagse. Vier elke stap op het pad naar het verwezenlijken van jullie droom.
 17. Maak tijd vrij voor seks. Dat geeft die dimensie aan je relatie die je niet met een ander hebt. Heb je een open huwelijk, wees dan heel duidelijk in de regels die voor jullie gelden.
 18. Wees respectvol naar het verleden van de ander. Eerdere relaties, zijn/haar familie, zijn/ haar gemaakte fouten, zijn/haar kinderen. Het verleden maakt wie je partner is en waar je voor gekozen hebt.
 19. Zorg voor elkaar. Een schouder om uit te huilen, het plakken van een fietsband of een kopje thee als een van jullie ziek is.
 20. Wees alert op elkaars gezondheid. Houd slechte gewoontes en verslavingen buiten de deur. Stimuleer elkaar in gezondheid van lichaam en geest. Accepteer dan ook tegengas van elkaar als een minder goede gewoonte de overhand neemt. En accepteer de keuze die je partner maakt. Het is zijn/haar keuze, niet de jouwe.
 21. Stimuleer elkaar. In ambitie, persoonlijke ontwikkeling en het waarmaken van dromen. Een gelukkig individu is een gelukkig onderdeel van een gelukkige relatie.
 22. Luister naar elkaar en neem tijd voor elkaar. Als je naar elkaars zorgen en problemen luistert kan je samen een oplossing zoeken. Het brengt je dichter bij elkaar.
 23. Vier je successen. Elke dag zijn er successen te vieren. Van kleine tot grote successen. Vertel ze elkaar en vier het. Vier je leven met elkaar. Maak er een terugkerend ritueel van.
 24. Wees trouw aan je beloftes. In minder goede tijden lijkt het gras groener bij de buren. Weet dat je buurman dat ook van jouw gras vindt.
 25. Doe eens wat onverwachts. Seks op dinsdagochtend, naar de bios op maandagavond, bingo spelen bij de senioren. Het houdt je scherp.
 26. Verras elkaar. Luister tussen de verhalen door naar de stille wensen. Je hoeft niet te wachten met het vervullen van die wens tot je partner jarig is!
 27. Doe eens iets wat de ander leuk vindt. Ga zelf motorrijden, jam maken of naar een lingerieparty. Het levert ‘samen’ momenten op die je memorabel worden.
 28. Vraag hulp van je partner. Je wilt toch ook graag geven? Gun de ander dat geef moment door hulp te vragen. Dan heb ik het niet over het huis schilderen of koken. Nee, vraag hulp op geestelijk of werkvlak. Je partner is dan je spiegel.
 29. Accepteer de keuzes die je gemaakt hebt. Jouw keuzes maken dat jij bent wie je bent, je kunt die keuzes niet meer veranderen. Wat je wel kunt veranderen zijn de emoties die je bij die keuze voelt.
 30. Wees trouw aan jezelf. Behandel elkaar zoals jij wilt dat jij behandeld wordt. Het is de basis van een goed huwelijk.

Niets nieuws onder de zon zou ik zeggen. Ware het niet dat je deze tips prima kunt lezen in een regenbui of zwaar weer. Het helpt om op koers te blijven.

Het is zoals een van mijn klanten, Christa (43 en advocate) zei bij haar tweede huwelijk: “het enige verschil met mijn nieuwe man is zijn kleur ogen en grootste verschil is het openen van mijn eigen ogen voor mijn gebreken en niet alleen de zijne”.

Er zijn nog veel meer goede tips voor goede relaties. Welke van bovenstaande tips passen ook bij jou en wat is jouw ultieme tip voor een goede relatie? Schrijf het in onderstaand commentaarveld. Ik ben benieuwd naar jouw verhaal.

Op jouw leven!

Michaela Wierdsma

Michaëla Wierdsma

Foto: Gabby Orcut

6 gedachten over “30 tips voor een goede relatie”

 1. Mooie tips Michaela, ik zie je al scheuren op de motor. Die van die spiegel herken ik wel, ik noem het vaak een lachspiegel, zo ben ik ook wat milder voor mezelf. Nog een tip 31..iets doen voor je partner waarvan hij weet dat je het niet zo leuk vindt om te doen. Zoals in mijn geval zijn overhemden strijken. Dat deed ik vroeger altijd, maar na zijn verblijf in het buitenland heb ik het niet meer teruggenomen. Nu is het extra leuk om het weer eens voor hem te doen.

  1. Michaëla Wierdsma

   De lachspiegel, leuk! Dank Patricia voor je extra tip. Inderdaad, iets doen wat je niet leuk vindt te doen voor je partner en daar dan de voldoening van ervaren. Of je partner kreukvrije overhemden geven…

 2. Mooie tips Michaëla.
  wat ik in de loop der jaren heb geleerd is vooral eerst naar mijzelf te kijken wanneer het stroef loopt in mijn relatie. Waar kan ik anders handelen en wat is mijn aandeel?

  Bijvoorbeeld als ik denk: hij heeft nooit aandacht voor mij. Eerst een na te gaan of ik zelf wel aandacht voor hem heb. Als ik dan zelf meer aandacht ga geven, komt er vaak ook aandacht terug 🙂

  1. Michaëla Wierdsma

   Dank voor deze mooie aanvulling Donna. Kijk eerst naar je zelf, de spiegel van je gedachten en dan pas reageren. Top. Ik wens je een hele fijne relatie met je partner.

 3. Michaëla,
  Wat heerlijk om zoveel belangrijke gevoelens in een lijst te lezen.
  Ik herken ze allemaal.
  Wat mij het meest opvalt, is de opmerking van de advocate Christa. Zij voelde haar eigen gebreken in haar eerste huwelijk onbewust en ontdekte ze pas in haar tweede huwelijk.
  Met jouw blog help je zo veel mensen alert te zijn op hun eigen gedrag.
  Voor mij is dit het mooiste stukje wat ik ooit van je gelezen heb.

  1. Michaëla Wierdsma

   Wow Saskia, dank voor je compliment. Dit is ook een heel persoonlijk blog, misschien is dat wat het verschil maakt. Geen businesstips, geen focus op groei, maar gewoon zijn. Fijn dat je dat aanvoelt. Ik wens je een bewuste ontspannen relatie met je partner toe.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoge standaard
Community leven

Hoge standaard

Hoe hoog leg je de lat? Wat als je ‘m niet haalt? En wat is eigenlijk standaard? Het zijn allemaal vragen die je tegenkomt als je met een groep mensen samenwerkt.

Lees verder »
Scroll naar boven